Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Με τον Α' αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο στο προεδρείο, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου, προκειμένου να δοθεί εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την ελληνική πρόταση. Η διαδικασία στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί μετά τις 3 το πρωί με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια στις 6 το πρωί του Σαββάτου. Πρόταση που απορρίφθηκε. Προηγήθηκε διάσκεψη των

προέδρων που συγκάλεσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί η ώρα έναρξης. Η απόφασή της κ. Κωνσταντοπούλου να συγκαλέσει την Διάσκεψη,και να καθυστερήσει η συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η πρόθεση της να τηρηθεί ο κοινοβουλευτικός κανονισμός βάσει του οποίου τα κατεπείγοντα νομοσχέδια συζητούνται την μια ημέρα στην αρμόδια επιτροπή και την άλλη στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής ενέκρινε το κατεπείγον της διαδικασίας για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτούν την επίτευξη συμφωνίας - βάσει της ελληνικής πρότασης - με τους δανειστές.

Να κριθεί στο σύνολό του το σχέδιο νόμου, ζήτησε ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους βουλευτές που μετείχαν στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που συνήλθαν νωρίτερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Το σχέδιο έχει τέσσερα ποδάρια. Τα δημοσιονομικά μέτρα, τα διαρθρωτικά μέτρα, το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ για την ανάπτυξη και το χρέος, για το οποίο πολλά θα γίνουν έτσι όπως νομίζουμε πως πρέπει να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά τη δευτερολογία του, ο υπουργός διευκρίνισε ότι, οι θεσμοί δεν ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και πως υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για διαφορετική κατανομή των βαρών. Όπως εξήγησε, αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης για έσοδα άνω των 30.000 ευρώ, αυξάνεται η φορολόγηση εταιριών (από 26 στο 28%) και των εφοπλιστών, την εφαρμογή φορολόγησης των τηλεοπτικών διαφημίσεων, της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι «εάν αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτήν που υπήρχε πριν από μια εβδομάδα και εάν αυτή η συμφωνία είναι καλή.

Το πρώτο επίσημο Όχι απο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις τέσσερις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου, ήρθε απο την Ραχήλ Μακρή η οποία εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης. "Δεν θα δώσω εγγύηση σε προτάσεις που στο 80% ταυτίζονται με εκείνες του Γιούνκερ. Ο λαός απέδειξε οτι η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη και εσείς δεν ξέρω αν την διαθέτετε" ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μακρή.

Επιπλέον άλλοι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσαν αρνητική διάθεση απέναντι στο νομοσχέδιο ."Θα αναγκαστούμε να ωραιοποιήσουμε τα μέτρα και να φτιάξουμε το δικό μας σαξές στόρι. Ένα λαικό κίνημα βρίσκει και τρίτο δρόμο, τόνισε ο βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου. Ο συνάδελφος του Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος πριν λίγες μέρες σε συν/ξη του είχε δηλώσει οτι θα καταψηφίσει τη συμφωνία γιατί περιλαμβάνει αυξήσεις στο ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε: "Η καλύτερη άμυνα για τις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά είναι η οικονομική τους ευρωστία και αυτή η συμφωνία δεν πετυχαίνει κάτι τέτοιο".

Keywords
Τυχαία Θέματα