Στις επιτροπές της Βουλής τα προαπαιτούμενα

Ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα 48 προαπαιτούμενα, για την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής. Εν τω μεταξύ, αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000
στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση. Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής» .

Παράλληλα, με άλλη διάταξη προσθήκη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου. Ο "Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου" θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επεξεργάζεται ρύθμιση για την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 10%, από 1ης Ιανουαρίου. Δεν θα υπάρξει, ωστόσο, μεταβολή στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές για την συμμετοχή τους στις επιτροπές, ενώ η περικοπή δεν θα συμπαρασύρει τον μισθό των δικαστικών λειτουργών ούτε τις αμοιβές των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών μπαίνουν τέσσερις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δυο νυν υπουργών της κυβέρνησης και δυο βουλευτών -ενός πρώην και ενός νυν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega ο ένας υπουργός φέρεται να μην δήλωνε επί τριετία ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, κάτι που έκανε εσχάτως με συμπληρωματική δήλωση και ο άλλος υπουργός εμφανίζεται να είναι μέτοχος ιδιωτικής εταιρείας. Όσον αφορά τον πρώην βουλευτή πρόκειται για φορολογικές εκκρεμότητές του, ενώ για τον νυν βουλευτή εντοπίζονται «κενά» στην δήλωση «πόθεν έσχες» που κατέθεσε. Σύμφωνα με την τέως πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, είχαν εντοπιστεί τέσσερα «πόθεν έσχες» με «προβλήματα». Η κα Χαραλαμπίδου αναμένεται να κληθεί από τον νυν πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Βαρεμένο.

Εν τω μεταξύ, σε έναν ενιαίο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου, με διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα