Στις ΗΠΑ ο Δ. Αβραμόπουλος

Οι εξελίξεις στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και η στενότερη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αμερικανού yπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο κ. Αβραμόπουλος
επισκέπτεται από σήμερα τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου. Η συνάντηση των δύο Υπουργών Άμυνας θα πραγματοποιηθεί στο Πεντάγωνο την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 22:00 (ώρα Ελλάδος).

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.

Από ελληνικής πλευράς προτεραιότητα αποτελεί η επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της Ελλάδος, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η χώρα μας αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, με σταθερή και διαχρονική σχέση και συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στο ρευστό και ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, θα εξετασθούν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και οι προοπτικές βελτίωσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, για την εξασφάλιση της περιφερειακής ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί, εμπιστεύονταν την Ελλάδα, διότι γνωρίζουν, ότι από τα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια και τα λιμάνια, μπορούν να δράσουν, με ασφάλεια και ταχύτητα, σε οποιαδήποτε περιοχή της Μεσογείου και της Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί, δεν θέλουν μια Ελλάδα που να έχει μετατραπεί σε «μαύρη γεωπολιτική τρύπα», εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Ουάσινγκτον θέλει να έχει χωρίς πρόβλημα τις ευκολίες που τόσα χρόνια έχει από την Σούδα, αλλά και από άλλες ελληνικές βάσεις, όπως φάνηκε και με την επιχείρηση στη Λιβύη ,άπου η βάση της Καλαμάτας αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας. Επίσης, στις συναντήσεις που θα έχει ο ΥΠΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχος και επιχειρηματικούς παράγοντες, θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται σε θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν αξιόπιστο στρατιωτικό υλικό από τα αποθέματα που διαθέτουν, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος θα συζητήσει, την παραχώρηση μεταχειρισμένων ελικοπτέρων τύπου ΣΙΝΟΥΚ, Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αρμάτων Μάχης τύπου Abraams/A1/M1 που είναι παροπλισμένα στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού.

Όμως, με μια καλή συντήρηση, θα επανακτήσουν την επιχειρησιακή τους αξιοπιστία. Επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος θα συζητήσει, τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αφού τα σχέδια για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους, έχουν εγκαταλειφτεί, λόγω οικονομικής αδυναμίας της Ελλάδος. Εφόσον κλείσουν αυτές οι συμφωνίες, τότε, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, θα αναλάβει σοβαρό υποκατασευαστικό έργο. Ουσιαστικά θα είναι το «φιλί της ζωής» για την επιβίωση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τον αμερικανό υπουργό Άμυνας κ. Hagel και για την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσής της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PFP).

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος θα παραστεί σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα