Στο επίκεντρο η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, να καταργήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα σε εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοοικονόμους και μεταφραστές, από τη μία μεριά, και την Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ,

«συνδέεται με τη γενικότερη επίθεση στον πολιτισμό» ανέφερε η πρόσκληση σε διαβούλευση που είχε απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους φορείς του βιβλίου.

Στη συζήτηση υπερίσχυσαν οι θετικές φωνές που ζητούν να μην καταργηθεί το ΕΚΕΒΙ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση καταστροφική.

«Eχουμε επίγνωση της κρίσης, κι άλλο τόσο γνωρίζουμε το ρόλο του ΕΚΕΒΙ ως θεσμού μέσα στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, με όλα τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τη συμβολή του στην υπόθεση του ελληνικού βιβλίου» είπε η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώτη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, όταν ο θεσμός δημιουργήθηκε, το 1994 και έθετε τις βάσεις για τη δράση του.

Το πρόβλημα όμως, τώρα, τόνισε η ίδια, «είναι πολιτικό και είναι το εξής: η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, παρά την αποτελεσματικότητα που ισχυρίζεται ότι θα επιφέρει, γνωρίζουμε όλοι πού οδηγήσει. Όταν δημιουργήθηκε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θέλαμε να ξεφύγει το βιβλίο από την αναποτελεσματική λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού και να αυτονομηθεί. Γι' αυτό φτιάχτηκε ο θεσμός. Η απόφαση της κατάργησης του θεσμού σημαίνει επιστροφή στην αναχρονιστική, υπουργοκεντρική διαχείριση του πολιτισμού» επιχειρηματολόγησε η Μ. Ζορμπά.

«Καλώς έπραξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κ. Τζαβάρας και επενέβη στη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ» αντέτεινε ο Γιάννης Σολδάτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.). «Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και πρέπει να το αποβάλουμε» επιχειρηματολόγησε ο κ. Σολδάτος, υπενθυμίζοντας ότι ο Σ.ΕΚ.Β. «επι χρόνια καταγγέλλει το ΕΚΕΒΙ για αδιαφάνεια, δυσλειτουργικότητα και παραγκωνισμό του συνόλου των εκδοτών».

Ο εκδότης Κώστας Δαρδανός εκτιμά ότι η επιβίωση των εκδοτών δεν εξαρτάται από την ύπαρξη του ΕΚΕΒΙ, αλλά από την ύπαρξη βιβλιοθηκών «που θα τροφοδοτούσαν την παραγωγή βιβλίου». Μετατόπισε το πρόβλημα της εθνικής πολιτικής του βιβλίου «στην ανυπαρξία βιβλιοθηκών που οδηγεί σε μαρασμό τους εκδότες και τις βιβλιοθήκες με λίγα και αυτά απαρχαιωμένα βιβλία».

Η Κατρίν Βελισσάρη - της οποίας την παραίτηση όπως και όλου του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ ζήτησε ο κ. Τζαβάρας όταν δημοσιοποίησε την απόφασή του- έκανε ένα σύντομο απολογισμό του ΕΚΕΒΙ για το 2011, υπερασπιζόμενη τα πεπραγμένα του ΕΚΕΒΙ επί των ημερών της διεύθυνσης της. Αναφερόμενη στους 35 εργαζομένους του ΕΚΕΒΙ, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό για αδιαφορία συμπληρώνοντας: «Το ΥΠΠΟΤ άφησε το ΕΚΕΒΙ χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο και χωρίς κανονισμό λειτουργίας».

Η ανταπόκριση των ανθρώπων του βιβλίου στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα, Ελενα Χουζούρη, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, οι εκδότες Στ. Πατάκης, Θάνος Ψυχογιός, πρόεδρος ΣΕΒΑ, κ.ά.

«Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού καρατόμησε το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, χωρίς περαιτέρω έρευνα, καμία άλλη διαδικασία, σκεφτήκαμε μήπως ήταν χτύπημα στο νεποτισμό, τη διαφθορά, ένα βήμα προς την εξυγίανση. Κι όσο περνούσαν οι ημέρες και δεν είχε ορίσει εντός μιας εβδομάδας νέο ΔΣ, καταλάβαμε ότι το ΕΚΕΒΙ πήγαινε για κλείσιμο» υπογράμμισε ο βουλευτής, συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος. «Βέβαια και το ΕΚΕΒΙ δεν ήταν άμοιρο ευθυνών ούτε σκανδάλων. Νεποτιστικά φαινόμενα υπήρχαν, δεν έπρεπε όμως να χρησιμοποιηθούν για τον αποκεφαλισμό του» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Θεανώ Φωτίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα