Στο «μικροσκόπιο» ύποπτα γονίδια

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, με το οποίο θα ελεγχθούν 100 επικίνδυνα για καρκίνο γονίδια σε ήδη πάσχοντες, πρόκειται να ξεκινήσει στο Λονδίνο δίνοντας ελπίδες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της επάρατης νόσου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθούν φάρμακα με περισσότερο στοχευμένη λειτουργία, καθώς και για να μπορεί να ληφθεί πιο σωστή απόφαση από τους ογκολόγους χειρουργούς, τι ποσοστό των ιστών που περιβάλλουν τους προς αφαίρεση όγκους πρέπει να απομακρυνθεί.

Επιπλέον, με μια απλή εξέταση οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο
να ασθενήσουν θα ενημερώνονται, με αποτέλεσμα να παρακολουθούνται στενότερα και να προλαμβάνουν την ασθένεια σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Ο καθηγητής Nazneen Rahman, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν μια μετάλλαξη στο γονιδιακό σχεδιασμό ενός ατόμου έχει προκαλέσει τον καρκίνο. Αυτή η γνώση επιτρέπει μια εξατομικευμένη θεραπεία, με πιο ολοκληρωμένη χειρουργική επέμβαση ή τη χρήση διαφορετικών από το συνηθισμένο, φαρμάκων.»

Περίπου το 2% όλων των καρκίνων προκαλούνται από αυτές τις γενετικές αλλαγές, αλλά με σημαντική ποικιλία στο ποσοστό μεταξύ των διαφορετικών καρκινικών τύπων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών, το 15% οφείλεται σε μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη των όγκων.

Η γνώση ότι ένας καρκίνος μπορεί να προκληθεί από γονίδιο, επιτρέπει και στα μέλη μιας οικογένειας να είναι περισσότερο προετοιμασμένα για την ασθένεια που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Εν τω μεταξύ, άλλες ομάδες επιστημόνων μελετούν τις νέες μεταλλάξεις που μπορεί να προκληθούν στα γονίδια των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ζωής τους και οι οποίες μετατρέπουν τους υγιείς ιστούς σε όγκους.

Ο καθηγητής Peter Johnson, επικεφαλής του Βρετανικού Ερευνητικού Αντικαρκινικού Κέντρου, δήλωσε: «Οι ερευνητές έχουν πλέον έναν τέτοιο πλούτο πληροφοριών σχετικά με τις κληρονομικές βλάβες των γονιδίων οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα αυτή η γνώση να μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ειδικών θεραπευτικών μεθόδων για τους ασθενείς των οποίων ο καρκίνος συνδέεται με αυτές τις μεταλλάξεις.»

ΠΗΓΗ: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα