Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Η δημοτικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοδό του στην εξουσία μετά την ανακοίνωση του προγράμματος λιτότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.

Στην ερώτηση: «είστε ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις του πρωθυπουργού;» το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο, έναντι του 31% που δήλωσε ικανοποιημένο, με το υπόλοιπο
ποσοστό να μην εκφράζει άποψη.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που καταγράφει ο Νετανιάχου από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στην πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 2009 και δείχνει μια πτώση της δημοτικότητας κατά 10% μέσα σε ένα μήνα. Δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα είχε ήδη δείξει πτώση 11% του ποσοστού αυτών που ενέκριναν την πολιτική του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιούβαλ Στάινιτς έχει την υποστήριξη του 19% των Ισραηλινών, ενώ ποσοστό 67% δηλώνει δυσαρεστημένο με την πολιτική του.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dialog διεξήχθη μετά την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων λιτότητας που πλήττουν τον σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, με την αύξηση κατά μια μονάδα του ποσοστού του ΦΠΑ στο 17% και του φόρου επί των εισοδημάτων.

Ο Νετανιάχου είχε δεσμευτεί στην προεκλογική του εκστρατεία να μειώσει κατά 20% σε τέσσερα χρόνια τη φορολογική πίεση στα νοικοκυριά.

Η αντιπολίτευση και πολλοί σχολιαστές επέκριναν τον Νετανιάχου ότι αντιθέτως απάλλαξε τις ισραηλινές και ξένες πολυεθνικές μειώνοντας τη φορολόγηση επί των συσσωρευθέντων κερδών στο Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι «καταστροφική όσον αφορά το εκλογικό επίπεδο». Ωστόσο ο πρωθυπουργός παραμένει επί του παρόντος χωρίς πραγματικό αντίπαλο, παρότι η θέση του έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

«Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου δεν έχει κανένα όφελος να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να τις μεταθέσει γι' αργότερα και να τροποποιήσει τις προτεραιότητες στα στρατηγικά θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια», γράφει η Haaretz.

H θητεία της κυβέρνησης λήγει φυσιολογικά στα τέλη Οκτωβρίου του 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα