Στο υπουργικό η ανακεφαλαιοποίηση

Μετά το Πάσχα και πριν τις 20 Απριλίου αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου θα παρουσιασθούν από τον υπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, σήμερα το μεσημέρι, στο υπουργικό συμβούλιο.Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το θέμα της εγγύησης των νέων ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες από το EFSF,

ώστε να καλύψουν μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί από το PSI.

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η διαμόρφωση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την πρώτη που αφορά το γενικό μέρος και τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η δεύτερη, με την εξειδίκευση των κρίσιμων παραμέτρων, θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα.

Έτσι, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν βασικοί άξονες της διαδικασίας, όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης του ΤΧΣ με ομόλογα του EFSF, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεχιστούν οι διεργασίες για να καταρτιστούν οι τελικές αποφάσεις. Και πάλι, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το χρόνο έκδοσής τους.

Στις 20 Απριλίου, οι τράπεζες πρόκειται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα του 2011.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, χάρη σε συνδυασμό μέτρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν αρκετά λιγότερα από τα 50 δισ. ευρώ που υπάρχουν από τη δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας προτάσεις που να οδηγούν σε μείωση των κεφαλαιακών αναγκών, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το τραπεζικό σύστημα θα τελεί υπό το στρατηγικό έλεγχο του βασικού του μετόχου που είναι το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα