«Στόχος η εκταμίευση»

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ, σχετικά με την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, βρίσκεται η Ελλάδα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,

μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι στόχος είναι να εκταμιευθεί η δόση έως το τέλος του έτους. Η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό που θα διαλυθεί. Το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο αφού συνεχίσει το έργο που του έχει ανατεθεί. Αν δεν καταστεί βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας έως σήμερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.
Όσον αφορά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αύριο και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.


Την ελπίδα ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αντίθετα, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, με το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, είναι «δύσκολο αν όχι αδύνατο», όπως είπε, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και επομένως η συμφωνία μετατίθεται για τον Ιανουάριο αφού χρειάζεται «περισσότερη πρόοδος».


Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στενεύει πλέον ασφυκτικά το χρονοδιάγραμμα που είχε προετοιμαστεί για λήψη των αποφάσεων σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος το 2014 στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 27 Ιανουαρίου.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

«Περιπλανώμενη ανάμεσα στις συμπληγάδες τού μνημονίου, με μόνη πυξίδα τις δεσμεύσεις της στην τρόικα, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο αλλαγής πλεύσης» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περιβόητες 'εμπλοκές' στις διαπραγματεύσεις τής κυβέρνησης με την τρόικα δεν αμφισβητούν τη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής, παρά μόνο αφορούν επιμέρους πτυχές της, καθώς και την επικοινωνιακή της διαχείριση.

«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2014 ανά χείρας, προχωρά πλέον χωρίς ενδοιασμούς στη φορολεηλασία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων», σχολίασαν οι ΑΝΕΛ.


«Οι όποιες διαφωνίες κυβέρνησης- τρόικας για τον τρόπο υλοποίησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων αντανακλούν αντιθέσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας εντός και εκτός ΕΕ», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα