Στοιχεία για τον βαθμό ένταξης των μεταναστών

Οι μετανάστες στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας με τους Έλληνες, ωστόσο δουλεύουν περισσότερο, χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, σε δουλειές που δεν προτιμούν οι ημεδαποί και με χαμηλότερους μισθούς. Αν και είναι ικανοποιημένοι από τη στέγασή τους στην Ελλάδα, δεν έχουν δικό τους σπίτι και είναι πολύ δυσκολότερο να αποκτήσουν. Αν και δυσπιστούν απέναντι στους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς της χώρας, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι
από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Είναι επίσης ικανοποιημένοι από το ελληνικό σχολείο αν και αναλογικά, πολλά από τα παιδιά των μεταναστών το εγκαταλείπουν πρόωρα. Τέλος, η πλειοψηφία των μεταναστών δηλώνει ότι θέλει να συνδυάσει τα πολιτισμικά στοιχεία της χώρας τους με αυτά της Ελλάδας.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της σημαντικής και πολυεπίπεδης έρευνας για τους δείκτες ένταξης μεταναστών στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την προεδρεία των κ.κ. καθηγητών Αντώνη Κόντη και Ηλία Μπεζεβέγκη, παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας. 

Οι δείκτες ένταξης που παρουσιάστηκαν αφορούν την αγορά εργασίας, τη στέγαση, τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή σε πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς και την κοινωνικοπολιτισμική και ψυχολογική προσαρμογή των μεταναστών, ενώ εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τόσο την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας για το εν λόγω φαινόμενο στη χώρα μας, όσο και την χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο. Το δείγμα αφορά τους "νόμιμους" μετανάστες της χώρας.

    Ειδικότερα δε, σύμφωνα με τους δείκτες ένταξης των μεταναστών στην εργασία, που παρουσιάστηκαν από τον κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, επ. καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι μετανάστες εμφανίζονται να έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό πρόσβασης στην αγορά εργασίας με τους Έλληνες, αλλά σε πολύ διαφορετικά εργασιακά πεδία, όπως είναι οι γεωργικές ή οι οικοδομικές εργασίες. Ο βαθμός ετεροαπασχόλησης μεταξύ των μεταναστών είναι ιδιαίτερα υψηλός, δηλαδή μετανάστες με ίδια προσόντα, εκπαιδευτικό επίπεδο και ίδια εμπειρία με Έλληνες εργαζόμενους, απασχολούνται σε πολύ διαφορετικά επαγγέλματα, ενώ πολλοί εργασιακοί κλάδοι, όπως ο δημόσιος ή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας είναι θεσμικά κλειστοί για τους μετανάστες. Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας μεταξύ των μεταναστών, καθώς μόνο το 60% των μεταναστών είναι πλήρως ασφαλισμένοι, ενώ και οι μισθοί είναι κατώτεροι κατά 40% από τους αντίστοιχους των Ελλήνων, για ίδιες εργασίες, ενώ δουλεύουν περισσότερες ώρες. Ο κ. Ζωγραφάκης επεσήμανε επίσης την αυξανόμενη ανεργία μεταξύ των μεταναστών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι οι άνδρες μετανάστες βρίσκουν πιο εύκολα και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές από τις γυναίκες.

    Όσον αφορά το
Keywords
Τυχαία Θέματα