Στους 580 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές

Στους 580 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός από την κατάρρευση του οκταόροφου βιομηχανικού κτηρίου στο Μπαγκλαντές, καθώς, 11 πλέον ημέρες μετά το δυστύχημα, τα σωστικά συνεργία συνεχίζουν την απέλπιδα προσπάθεια για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα. Περίπου 70 άτομα παραμένουν αγνοούμενα, και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Το σκηνικό του κατεστραμμένου κτηρίου είναι πλέον μία φρικτή εμπειρία, με διασώστες να αναφέρουν πως η δυσωδία από τα παγιδευμένα και αποσυντιθέμενα πτώματα δυσκολεύει την αναπνοή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανακαλύπτουν μονάχα οστά.

Η θερμοκρασία

στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου έλαβε χώρα η τραγωδία, κυμαίνεται μεταξύ 27 και 32 βαθμών Κελσίου κατά τις τελευταίες ημέρες.

Το κτήριο, γνωστό ως Ράνα Πλάζα, στέγαζε πέντε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και λιγοστά εμπορικά καταστήματα. Κατέρρευσε στις 24 Απριλίου, παγιδεύοντας περίπου 3.000 εργάτες στα ερείπια.

Κατασκευάστηκε σε ακατάλληλο έδαφος δίχως τις απαραίτητες άδειες, ενώ οι τρεις πάνω όροφοι προστέθηκαν παράνομα.

Πριν την καταστροφή, η Αστυνομία και ένας εμπειρογνώμονας μηχανικός είχαν ζητήσει την εκκένωση του κτίσματος, ωστόσο ο ιδιοκτήτης διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους πως το Ράνα Πλάζα ήταν ασφαλές, ενώ οι εργοστασιάρχες είπαν στους εργάτες να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα, ενώ ετοιμαζόταν να διαφύγει στη γειτονική Ινδία. Έως τώρα του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες που επιφέρουν έως επτά χρόνια κάθειρξης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα απαγγελθούν βαρύτερες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, το οκταόροφο κτήριο κατέρρευσε λόγω των δονήσεων που προκλήθηκαν από τέσσερις γιγαντιαίες ηλεκτρογεννήτριες, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία έπειτα από διακοπή ρεύματος, και βρίσκονταν στους πάνω ορόφους του κτηρίου.

«Όταν οι γεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία ύστερα από βραχυκύκλωμα, οι δονήσεις που προκάλεσαν, σε συνδυασμό με τις δονήσεις από τις χιλιάδες ραπτομηχανές, προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου», όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ερευνητικής Αρχής, Ουντίν Χαντακέρ.

Ο κ. Χαντακέρ μάλιστα συμπλήρωσε πως το Ράνα Πλάζα είχε κατασκευαστεί για «εμπορική χρήση», κι όχι για τη στέγαση βιομηχανικών μονάδων, ενώ παράλληλα τα οικοδομικά υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί δεν ήταν αρκετά καλής ποιότητας ώστε να αντέξουν τις καταστροφικές δονήσεις.

Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, πίσω από την Κίνα. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι υπεύθυνη για το 80% των εξαγωγών της ασιατικής χώρας, και απασχολεί περίπου το 40% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της, επί το πλείστον γυναίκες. Οι περισσότεροι μισθοί δεν υπερβαίνουν τα 40 δολάρια τον μήνα.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα