Στρογγυλό Tραπέζι για Αγ. Παντελεήμονα

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 15/04, με συζήτηση στο studio του «ΑΘΗΝΑ 9.84», η μεγάλη έρευνα του σταθμού για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Η έρευνα παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.
Στο studio βρέθηκαν η Βασιλική Γεωργιάδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, ο Γιάννης Βλαχάκης, αρχιτέκτονας και ο Χρήστος Ρουμπάνης, κάτοικος της περιοχής.

Τηλεφωνικώς έκαναν παρέμβαση οι Δημήτρης Χριστόπουλος,
πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασίλης Καρύδης, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο πάτερ Μάξιμος, ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα.

* Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, τόνισε:
«Στις εκλογές του 2006, η Χρυσή Αυγή δεν είχε κατέβει στις δημοτικές εκλογές. Δεν είχε κατέβει ως Χρυσή Αυγή, αλλά ως Πατριωτική Συμμαχία. Ήταν μια περίοδος που βρισκόταν σε αναστολή η πολιτική δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμη, δηλαδή, στο μέγεθος. Τότε είχε πάρει 3.700 ψήφους, τώρα πήρε 10.200 ψήφους. Όντως, το έναυσμα ήταν αυτό. Δηλαδή, ότι έχουμε για πρώτη φορά στο δήμο της πρωτεύουσας μια παρουσία της Χρυσής Αυγής μέσα στο αντιπροσωπευτικό σώμα, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, εάν δούμε λίγο συγκριτικά τη δύναμη αυτής της οργάνωσης με τη δύναμη που έχουν άλλες οργανώσεις σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα έλεγα, ότι η Χρυσή Αυγή μόλις που κατάφερε να αποκτήσει μια εκλογική ορατότητα μέσα στην τοπική πολιτική σκηνή».

Δημοσιογράφος: Έχετε εργαστεί σε έρευνες και στις σκανδιναβικές χώρες, εάν δεν κάνω λάθος...

Β. Γεωργιάδη: «Ναι. Δανία, Νορβηγία, ήταν δύο από αυτές τις χώρες. Και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου η δύναμη της άκρας δεξιάς εδώ ξέρουμε μόνο -ας πούμε- τη Γαλλία ή την Ιταλία. Αλλά η δύναμη της άκρας δεξιάς είναι πολύ υψηλή, εδώ και αρκετές δεκαετίες στις πραγματικά ανεπτυγμένες οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Άρα, για εμένα, αυτό το 5,3% δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Μόλις αποκτά στοιχεία μιας εκλογικής ορατότητας η Χρυσή Αυγή. Βέβαια, μπορεί να είναι μια αρχή, μπορεί όμως να είναι και ένα τέλος αυτό, γιατί ήταν ενδιάμεσες εκλογές. Δηλαδή, δεν ψηφίζαμε για την κυβέρνηση της χώρας αυτής».

Δημοσιογράφος: Από τα στοιχεία που έχετε μέχρι στιγμής συλλέξει, από τις ανιχνεύσεις όπως είπατε, προκύπτουν κάποια στοιχεία προσπάθειας του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, σε ένα γενικότερο κλίμα πολιτικής απαξίωσης, να εμφανιστεί ως το αντισυστημικό κόμμα;

Β. Γεωργιάδη: «Είναι ένα αντικόμμα, σίγουρα. Είναι ένα αντικόμμα, δηλαδή, όχι απλώς αντισυστημικό κόμμα...».

Δημοσιογράφος: Το λέω στη λογική, ότι ενδεχομένως σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου υπάρχουν φαινόμενα ανομίας, πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό, όπου υπάρχει μια απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και γενικότερα των θεσμών, αναρωτιέμαι, ποια είναι αυτά τα
Keywords
Τυχαία Θέματα