Συμπόσιο Ελλήνων και Τούρκων νομικών

Το πρώτο ελληνο-τουρκικό Συμπόσιο Συνταγματικού Δικαίου με θέμα «Ελλάδα και Τουρκία: παράλληλες και αποκλίνουσες συνταγματικές διαδρομές», διοργάνωσαν στην Κωνσταντινούπολη ο Επιστημονικός Όμιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα μορφής συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, που κατ΄αρχήν συμβάλλει στην ενημέρωση, αλλά και στην εμβάθυνση της σχέσης τους.

«Η σχέση αυτή επεκτείνεται πλέον και στη σφαίρα της προετοιμασίας νομικών ρυθμίσεων, με τις οποίες αντιμετωπίζονται
συχνά τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης» καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Την πρωτοβουλία του ομίλου υποδέχθηκε εγκάρδια ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισήμανε «τη βαθύτερη σημασία της καλύτερης σχέσης των δυο κοινωνιών, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου». Τη σημασία της συνάντησης, υπογράμμισε με συγκίνηση για την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμένος.

Το συμπόσιο εγκαινίασε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος υποδέχτηκε τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στον καθεδρικό ναό της Αγία Τριάδας του Ταξίμ, όπου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους. Οι εργασίες της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, έδρα της Ροβερτείου Σχολής, ενώ τελευταία ειδική συνεδρία του Συμποσίου «φιλοξενήθηκε» σε αίθουσα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στο συμπόσιο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή) μαζί με εκπροσώπους από όλες τις Νομικές σχολές της Κωνσταντινούπολης (BILG, KOC, Istanbul και Bachesehıı). Εκτός, δε, από τον κ. Αλιβιζάτο, μεταξύ των ομιλητών ήταν ο τ. πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, η Πρύτανης Πανεπιστημίου Βοσπόρου, καθηγήτρια Gülay Barbarosoğlu, οι πανεπιστημιακοί Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Γιάννης Δρόσος και ο συνταγματολόγος Ergun Özbudun.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από πένητα μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι νομικοί ερευνητές ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα στην Πόλη για να παρακολουθήσουν το συμπόσιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα