Τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά από αύριο

Δουλειά πιάνουν από αύριο τα τεχνικά κλιμάκια επί των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη και όσων νέων μεταρρυθμιστικών προτάσεων καταθέσει. Στόχος η γρήγορη επεξεργασία τους, με την κυβέρνηση να προσδοκά σε ανάσα ρευστότητας ενώ κλειδί φαίνεται πως είναι η αποδοχή από μέρους μας της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων και στην Αθήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

είπε χθες στον κ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη κατάσταση ως προς τη ρευστότητα , και αν όντως επιθυμεί oιαδήποτε βοήθεια, θα πρέπει να επιτραπεί στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα για να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η ιδέα πως η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας οφείλεται σε παρεξήγηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση αύριο, στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων σε Βρυξέλλες και Αθήνα μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου και των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα βρεθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα δεν είναι πανηγυρικό σε όλες τις πτέρυγες. Άρθρο που αναρτήθηκε στο iskra.gr το οποίο εκφράζει την Αριστερή Πλατφόρμα με βασικό τίτλο «Σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας» καλεί σε «ανυπακοή και ρήξη». Τονίζει ότι μετά τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup δρομολογείται ένα «νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων».

Για ισορροπημένες αποφάσεις που επιτρέπουν την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές, έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Προσερχόμενος στo Συμβούλιο Ecofin ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε την ανάγκη υλοποίησης του καταλόγου που παρουσίασε η Ελλάδα μέσα από νομοθετικές προτάσεις και διοικητικές αποφάσεις.

Μετά το χθεσινό Eurogroup τα χρηματοδοτικά ζητήματα μπαίνουν σε μια σειρά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, η τρόικα και ο τρόπος που την γνωρίσαμε, με την πρακτική του να έρχονται στην Αθήνα στελέχη της και να μιλούν με τα υπουργεία είναι παρελθόν.

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε ο γερμανικός τύπος το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurpgroup. «Η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ μέσω ενός ατυχήματος», γράφει η Bild. Το Spiegel κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «η υπομονή των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη ειδικότερα έχει εξαντληθεί, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα».

Keywords
Τυχαία Θέματα