Συμφωνία των «17» και μπλόκο της Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη από τις 27 χώρες για αλλαγή της συνθήκης της στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει τις 17 χώρες της Ευρωζώνης καθώς και όσες άλλες θελήσουν να ενταχθούν, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν η στάση της Βρετανίας. Η Α. Μέρκελ

έκανε λόγο για «καλό αποτέλεσμα», αντιθέτως ο Ν. Κάμερον είπε ότι ήταν προτιμότερο να μείνει εκτός συμφωνίας.Κατόπιν τούτου προσανατολίζονται σε μια διακυβερνητική συμφωνία των 17 χωρών του ευρώ, την οποία εμφανίζονται έτοιμες να προσυπογράψουν τουλάχιστον άλλες 6 χώρες της ΕΕ.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υποστήριξε σήμερα ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην ευρωζώνη κατέληξε σε «καλό αποτέλεσμα» που θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

«Καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ μετά τη λήξη των συνομιλιών. «Θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας» πρόσθεσε.

«Ανέκαθεν έλεγα ότι χρειαζόταν οι 17 χώρες της ευρωζώνης να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις το ευρώ μπορεί και θα καταφέρει (να την ανακτήσει)», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δικαιολόγησε σήμερα την άρνησή του να δεχτεί μια αλλαγή στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, λόγω των βρετανικών αντιδράσεων, σε μια από κοινού αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Κατόπιν τούτου προσανατολίζονται σε μια διακυβερνητική συμφωνία των 17 χωρών του ευρώ, την οποία εμφανίζονται έτοιμες να προσυπογράψουν τουλάχιστον άλλες 6 χώρες της ΕΕ, που δεν ανήκουν στο ευρώ. Η ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβεί ως τον επόμενο Μάρτιο.

Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο των "27" οφείλεται εν πολλοίς στην απαίτηση των Βρετανών να τεθεί το "Σίτι" του Λονδίνου εκτός του πεδίου ελέγχου των εποπτικών αρχών και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Την απαίτηση αυτή δεν αποδέχθησαν οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες αποφάσισαν τελικώς να προχωρήσουν μόνες τους, καλώντας παράλληλα όσες από τις χώρες της ΕΕ που δεν μετέχουν στο ευρώ να τις ακολουθήσουν, εφόσον φυσικά το επιθυμούν.

Από την άλλη πλευρά, η ευρωζώνη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια εντυπωσιακή ενίσχυση τω

Keywords
Τυχαία Θέματα