Συναγερμός για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Είκοσι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Με το νέο σχέδιο, ενοποιούνται για πρώτη φορά οι δράσεις τριών υπουργείων και τεσσάρων επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Σύμφωνα

με το υπουργείο Εργασίας, παρεμβάσεις που υλοποιούνται από διαφορετικά υπουργεία, οργανισμούς και φορείς, συνδέονται για πρώτη φορά, με κοινή αντίληψη και στόχους. Επιδίωξη είναι να ξεπεραστεί η λογική της αποσπασματικότητας και της αλληλοεπικάλυψης να βελτιωθεί η συνεργασία και να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Από τα συνολικά είκοσι προγράμματα τα εννέα είναι νέα, ενώ συνεχίζονται παλαιότερες δράσεις που θεωρήθηκαν επιτυχημένες.

«Η κινητοποίηση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στα όρια του συναγερμού» ανέφερε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεργίας ως «την πολιτική πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, εντάσσεται στη λογική της γνωστής «πρωτοβουλίας Μπαρόζο» για την απασχόληση των νέων και αποτελεί ολοκληρωμένο εγχείρημα που μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων το οποίο ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «μεγάλο και επώδυνο».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν περισσότεροι από 26 εκατ. άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί στο 26% και ειδικά για τους νέους, στο 57,6% τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της ανεργίας ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ανεργία «δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και αναδύει φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού».

Ιδιαίτερα για την ανεργία των νέων επισήμανε ότι έχει διαστάσεις οικονομικές και αναπτυξιακές γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι νέοι αποτελούν μια μεγάλη αναξιοποίητη δεξαμενή εργατικού δυναμικού και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας στερείται των ικανοτήτων, των νέων ιδεών και της δημιουργικότητας του πιο δυναμικού τμήματος του πληθυσμού».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης, ότι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία, αγγίζουν στην Ευρωζώνη τα 150 δισ. ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες για την Ελλάδα προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.

«Βρισκόμαστε σε έναν μαραθώνιο που δεν αποτελεί μάχη κομματική αλλά εθνική και της γενιάς μας που πρέπει να κερδίσουμε» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, η απάντηση στην ανεργία είναι η διαρκής απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων και ανέδειξε ως «κυρίαρχο ζήτημα» τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΔ της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας (ηλικίες 15 ετών και άνω) διαμορφώθηκε σε 23,6% το Β' τρίμηνο του 2012, έναντι 16,3% το Β' τρ. του 2011 και 7,2% το Β΄ τρ. του 2008. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (30%) και το χαμηλότερο στα Ιόνια Νησιά (14,3%). Σημειώνεται πως τον μήνα Ιούνιο του 2012, το ποσοστό ανεργίας της χώρας διαμορφώθηκε σε 24,4% έναντι 7,4% τον Ιούνιο του 2008 (άνοδος κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο Ιούνιος 2008- Ιούνιος 2012, βλ. Διάγραμμα 3).

Κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15- 24 και 25- 35 στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ακόλουθους θεματικούς άξονες προτεραιότητας:

1. Δημιουργία Θέσεων Εργασίας για νέους ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.

2. Ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των συστημάτων μαθητείας, με έμφαση στον συνδυασμό κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας και περαιτέρω επένδυση στην τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας και στην πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια και μετά την εκπαίδευση.

3. Θέσπιση συστηματικών προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία (school-to-work programmes) ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας (με συνδυασμό καθοδήγησης, συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης) προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο προφίλ και τις ανάγκες των νέων ανέργων.

4. Ενίσχυση της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού με έμφαση σε νέους ανέργους. Ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, της καθοδήγησης σταδιοδρομίας και της συμβουλευτικής για την επιχειρηματικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

5. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων, εστίαση σε νέα/καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και τομείς επιχειρηματικότητας.

6. Επένδυση σε μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της σχολικής διαρροής.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης διατίθενται ήδη 746.679.192 ευρώ με 182.812 ωφελούμενους. Ειδικότερα, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 287.000.000 ευρώ με 14.913 ωφελούμενους, από το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση» υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 63.879.192 ευρώ με 143.499 ωφελούμενους, από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 98.800.000 ευρώ με 9.225 ωφελούμενους, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα» υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ με 2.575 ωφελούμενους και τέλος, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανασυγκρότησης υλοποιούνται δράσεις προϋπολογισμού 177.000.000 ευρώ με 12.600 ωφελούμενους.

Στο πλαίσιο των νέων προτεινόμενων δράσεων θα διατεθούν 608.326.537 ευρώ με 349.499 ωφελούμενους. Ειδικότερα από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 389.680.000 ευρώ με 62.874 ωφελούμενους, από το ΕΠ «Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση» θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 138.646.537 ευρώ με 283.525 ωφελούμενους, από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ με 1.500 ωφελούμενους και από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα» θα υλοποιηθούν δράσεις προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ με 1.600 ωφελούμενους.

Κατά την παρουσίαση τοποθετήθηκαν επί των δράσεων του Σχεδίου, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Άννα Δαλλαπόρτα, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείο Παιδείας Ευάγγελος Ζαχαράκης.

Παρέστησαν, επίσης, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κοκκόρης, η γενική γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου, ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ Μιχάλης Κανταράκης, η γενική γραμματέας Δια Βίου Μάθησης Ελένη Καρατζόλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών υπουργείων.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πλαίσιο αναφοράς του Σχεδίου των είκοσι σημείων του Υπουργείου Εργασίας, Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα