Συνάντηση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, η οποία θα έχει στόχο να εξεταστούν μέτρα υποστήριξης του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ουκρανία και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η χώρα αυτή να λάβει όλη την απαραίτητη βοήθεια βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»,
δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε Χάνσεν.

Η συνάντηση αυτή, την οποία ανακοίνωσε η Αρενκίλντε και η οποία θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γιατσενιούκ, θα διεξαχθεί 12 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ΕΕ άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιό της για την χορήγηση χρηματοπιστωτικής βοήθειας ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποφασίστηκε να δοθεί μετά την υπογραφή της πολιτικής πτυχής μιας συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου.

Οι Βρυξέλλες ενέκριναν κυρίως μια έκτακτη χρηματοπιστωτική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και μια μεγάλη μείωση των δασμών την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.

Η Αρενκίλντε Χάνσεν υπενθύμισε την ανάγκη που υπάρχει το Κίεβο να εφαρμόσει παράλληλα «πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να καταστεί η Ουκρανία μια χώρα «δημοκρατική, ανεξάρτητη και ακμάζουσα».

Το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Ουκρανίας έχει προορισμό την ΕΕ. Το 2012 η αξία των ουκρανικών εισαγωγών προϊόντων από την ΕΕ ανερχόταν σε 23,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 14,6 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Σιμ Κάλας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «ο βασικός κίνδυνος» για την οικονομία της ΕΕ προέρχεται «σαφώς από τις εξωτερικές πιέσεις» που οφείλονται «στην κρίση στην Ουκρανία». «Στο χειρότερο σενάριο, αυτό θα έχει έναν αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη», σύμφωνα με τον ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα