Στη Τουρκία ο Σαμαράς τον Μάρτιο

Την επανεκκίνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με το Κατάρ σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η οποία όπως ανέφερε στις δηλώσεις ο ομόλογός του Αλ Θάνι είναι σημαντικότερη από τις επαφές που υπήρξαν στο παρελθόν. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ» δήλωσε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως δίνεται έμφαση

στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών. «Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά υπάρχει και η θέληση να λυθούν».

Πρόσθεσε ότι στις 5 Μαρτίου θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με υπουργούς για κοινή σύσκεψη των δύο υπουργικών συμβουλίων, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ.

Στη σαραντάλεπτη, αν και άτυπη, συνάντησή τους στο Κατάρ, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν θέματα αποκρατικοποιήσεων, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει: «Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του θέμα ακύρωσης της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, με τον κ. Σαμαρά να διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός έθεσε και το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ταγίπ Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μουσουλμανική μειονότητα». Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε ότι προκειμένου οι μουσουλμάνοι της Αθήνας να έχουν χώρο λατρείας, την κατασκευή θα μπορούσε να αναλάβει η Τουρκία.

Διαβάστε τί έγραψαν για τη συνάντηση των δύο ηγετών, οι εφημερίδες Χουριέτ και Αναντολού.

Keywords
Τυχαία Θέματα