Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το εργασιακό

Στο δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά πέρασαν σήμερα το Υπουργείο Εργασίας κι οι θεσμοί.


Μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του νέου Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των ανώτατων κλιμακίων των εκπροσώπων των δανειστών για το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ασφαλιστικό και το εργασιακό, σήμερα διεξάγεται από τις 12 το μεσημέρι στο χώρο διαμονής των κλιμακίων των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας νέα

συνάντηση μεταξύ των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του "κουαρτέτου" με θέμα αποκλειστικά το εργασιακό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξαιρετικά έντονες είναι οι πιέσεις από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχετική "προειδοποίηση" για τις διαθέσεις του σε σχέση με τις εργασιακές αλλαγές είχε κάνει το ΔΝΤ εδώ μία εβδομάδα με την έκθεση την οποία εξέδωσε για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με το εν λόγω ντοκουμέντο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει κάνει οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, ο κατώτατος μισθός πρέπει να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (σ.σ. 586 ευρώ), ενώ πρέπει να υιοθετηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει να υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού (τουλάχιστον για τους νέους έως 25 ετών), να μην αλλάξει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, αλλά και να επανέλθει η ελευθερία στις συλλογικές εργασιακές διαπραγματεύσεις. Σαφώς αντίθετη είναι εν πολλοίς η στάση των δανειστών και προπαντός του ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας μετά τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με το ανώτατου κλιμακίου των δανειστών, η ελληνική πλευρά προτείνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το εργασιακό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μ' αυτό τον τρόπο, εκτιμά το Υπ. Εργασίας ότι θα ενισχυθεί η ελληνική θέση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιώματων έχει εκδώσει 12 αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζεται η νομοθεσία η οποία έχει περάσει κατά την περίοδο 2010 - 12 στο "μέτωπο" των εργασιακών σχέσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπ. Εργασίας πρότεινε χθες στους εκπροσώπους των δανειστών ένα "Οδικό Χάρτη" των αλλαγών τόσο στο Ασφαλίιστικό όσο και στο εργασιακό. Για τις αλλαγές στο εργασιακό, εκτιμάται από ελληνικής πλευράς πως οι όποιες αλλαγές μπορούν να θεσπιστούν μέχρι τέλους του 2015.

πηγη: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα