Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» για χιλιάδες πρόσφυγες

Tην Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. Θα έχει προηγηθεί την Τρίτη η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΣ των 28, για τις ποσοστώσεις, όσον αφορά το θέμα των προσφύγων. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σκηνές, αλλά και οι δηλώσεις που ντροπιάζουν την Ευρώπη. Μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία, με κλείσιμο των συνόρων της προειδοποιεί και η Κροατία, προς την οποία στρέφονται πλέον οι προσφυγικές ροές, καθώς δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τους 9.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει στο έδαφός
της. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες και για έναν νεκρό πρόσφυγα, σε συγκρούσεις με την αστυνομία, στην κροατική πλευρά των συνόρων.

Σε ένα ντόμινο αντιδράσεων, η Σερβία προειδοποιεί ότι θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια αν η Κροατία κλείσει τα μεταξύ τους σύνορα. “Η Ευρώπη δεν υψώνει τείχη, τα ρίχνει”, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Κατακεραυνώνει ο ΟΗΕ τις «ξενοφοβικές» και «αντιμουσουλμανικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Ουγγαρίας, που όμως, εμφανίζεται αμετανόητη. Μάλιστα, χθες ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να προστατεύονται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα και κάλεσε την Ευρώπη να στείλει στρατό στην Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις συνεχιζόμενες κατηγορίες της Ουγγαρίας. «Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την 'απαράδεκτη' συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα.«Είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Στην Ελλάδα σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος – στις 2.00 μμ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες, ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, μαζί με τον Γερμανό ΥΠΕΣ, Τόμας Ντε Μεζιέρ, απ' ό,που προειδοποίησε ότι τους επόμενους μήνες μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω, λόγω των καιρικών συνθηκών. Και τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται «στο πλευρό αυτών αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν, που έχουν υποστεί επικίνδυνο ταξίδι, για να έρθουν στην ήπειρό μας, στην Ένωσή μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα