Συνεδριάζουν στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Με μία δημόσια συζήτηση, σήμερα το πρωί, ξεκίνησε το τριήμερο Συμβούλιο με θέμα «Οι προτάσεις των Πράσινων για έξοδο από την κρίση: αφορά τους ανθρώπους», που διοργανώνουν στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και η ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην Αθήνα, ως μία συμβολική επιλογή, μ' ένα καθαρό μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης προς την ελληνική κοινωνία, παράλληλα με την απαίτηση για κοινωνική Ευρώπη και ευρωπαϊκές
λύσεις στην κρίση.

Επί ένα τριήμερο, θα τεθούν στο τραπέζι θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, τα κοινωνικά δικαιώματα, την πολιτική για τις συντάξεις, τη μετανάστευση, τα ψηφιακά δικαιώματα, την εξορυκτική πολιτική.

Στη σημερινή συζήτηση, υπό τον συντονισμό της Ρεμπέκα Χαρμς, ευρωβουλευτού και συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τις «Προτάσεις των Πράσινων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη» ανέπτυξαν ο ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Μόνικα Φρασόνι και ο Ζαν-Μαρκ Νολέτ, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Βαλλονίας στο Βέλγιο και υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δημόσιας Διοίκησης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, στέγασης και έρευνας.

Ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ τόνισε την άμεση ανάγκη αφενός για υπευθυνότητα από ελληνικής πλευράς και αφετέρου για αλληλεγγύη από την πλευρά της ΕΕ. Πρέπει, όπως είπε, όχι μόνο να είμαστε κατά της λιτότητας αλλά και κατά του πώς λειτουργούσε η Ελλάδα στο παρελθόν. Οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι αναγκαίες για την Ελλάδα, αλλά αυτές μπορούν να προχωρήσουν μόνο όταν οι πολίτες αισθάνονται εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος και την κυβέρνηση. Η φοροδιαφυγή υψηλών οικονομικών εισοδημάτων δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ούτε από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από την Ευρώπη, με άσκηση πιέσεων προς τις χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία.

Αναφερόμενος, τέλος, στην αριστερά, εξέφρασε τον φόβο ότι δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα αν δεν έχει με το μέρος της την Ευρώπη.

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε τον άδικο τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης από την ΕΕ, αναφέροντας ότι χρειάζεται μία στροφή της Ευρώπης προς την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, με όρους αναδιάρθρωσης της διακυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος -στα οποία την κύρια ευθύνη έχουμε εμείς οι Έλληνες.

«Η λύση απαιτεί περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες κινδυνεύουν να ταυτίσουν την έννοια της ΕΕ με τη σκληρή στάση της τρόικας και ορισμένων μελών κρατών. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο πλαίσιο της οικονομικής - κοινωνικής αλληλεγγύης στην κοινωνική οικονομία, με την μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στις οικονομικές δραστηριότητες, με έναυσμα πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Μια τέτοια λογική οικονομίας -κατέληξε ο Ν. Χρυσόγελος- προϋποθέτει στροφή στην πράσινη οικον
Keywords
Τυχαία Θέματα