Συνέδριο: Αρμενία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η ανάμνηση της γενοκτονίας, η περίκλειστη γεωγραφία και το «παγωμένο», πλην διαρκώς εκκρεμές ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσδιορίζουν τη γεωπολιτική της Αρμενίας και εξηγούν την «ανασφάλεια» του Γερεβάν. «Η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια καλά εδραιωμένη πραγματικότητα και είναι αδύνατο να σπάσει η θέληση των κατοίκων του να ζήσουν ελεύθεροι», μας λέει ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan, για τον οποίο η λύση του ζητήματος αυτού «πρέπει να λάβει υπόψι της την αρχή της αυτοδιάθεσης μέσα στα πλαίσια του ΟΑΣΕ και στη βάση των τριών αρχών της συμφωνίας του Ελσίνκι».
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν μια αυτόνομη δημοκρατία, τμήμα της σοβιετικής δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, κατοικούμενη κατά πλειοψηφία από Αρμενίους. Διεκδίκησε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν κατά την τελευταία περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και την απέκτησε ντε φάκτο μετά από έναν αρμενο-αζερικό πόλεμο που στοίχισε τη ζωή 25.000 ανθρώπων. Έκτοτε, τα ένοπλα μικροεπεισόδια, δεν λείπουν σχεδόν καθημερινά από τη γραμμή αντιπαράθεσης. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που το θεωρεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.
‘Όπως και στην περίπτωση του Κοσόβου, της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, και πολλών άλλων εστιών κρίσης, έτσι κι εδώ έχουμε μια τυπική σύγκρουση ανάμεσα στην αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνών και στην αναγνώριση των κρατών που διαδέχθηκαν τη σοβιετική και τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία στα σύνορα που αντιστοιχούν στην εσωτερική, διοικητική υποδιαίρεση της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας. Οι δημοκρατίες που αποτελούσαν την ΕΣΣΔ και τη Γιουγκοσλαβία δεν αντιστοιχούσαν ακριβώς στις περιοχές που πλειοψηφούσαν τα έθνη στα οποία αναφέρονταν. Σημαντικές, συμπαγείς εθνικές μειονότητες, τοπικά πλειοψηφικές ζούσαν εντός Δημοκρατιών που αναφέρονταν σε άλλες εθνότητες (Ρώσοι πλειοψηφία στην Αν. Ουκρανία και Κριμαία, Σέρβοι στην Κράινα της Κροατίας, Αλβανοί στο Κόσοβο της Σερβίας κ.ο.κ.). Μόλις διαλύθηκαν ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία άρχισαν δέκα πόλεμοι μεταξύ εθνοτήτων που κυριαρχούσαν τοπικά και εθνοτήτων που κυριαρχούσαν σε επίπεδο Δημοκρατίας.
«Σφηνωμένη» στον Καύκασο, ανάμεσα στο εχθρικό Αζερμπαϊτζάν και την επίφοβη Τουρκία, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, το Γερεβάν διαθέτει μια πρόσβαση στο μάλλον φιλικό Ιράν προς νότο και την επαφή με τη Ρωσία μέσω της Γεωργίας προς βορρά. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε, να συγκεράσουμε όλες τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στην περιοχή, μας λέει ο Αρμένιος Πρόεδρος.
Και μάλλον η Αρμενία τα καταφέρνει προς το παρόν, όσο τουλάχιστο δεν υπάρχει μεγάλη δύναμη με συμφέρον να αναζωπυρώσει την αρμενο-αζερική διαμάχη. Αλλά το παράδειγμα της γειτονικής Γεωργίας, που πιθανώς σπρώχτηκε από ορισμένους δυτικούς κύκλους σε μια αυτοκτονική περιπέτεια με τη Ρωσία, για να δοκιμάσουν οι πρώτοι τις αντιστάσεις της δεύτερης, δείχνει πόσο εύκολα μπορεί η κατάσταση να εκτροχιασθεί. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην απομακρυσμένη τώρα, αλλά όχι και αδύνατη περίπτωση μιας πολεμικής εμπλοκής με το Ιράν.
Η «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Ρωσία είναι η «συνιστώσα - κλειδί» της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία επίσης στην «ειδική σχέση» με τη Γαλλία και είναι επίσης «κορυφαία προτεραιότητα οι σχέσεις με τη Γεωργία και το Ιράν, μας λέει ο Αρμένιος Πρόεδρος, που προσθέτει ότι το Γερεβάν κάνει έντονες προσπάθειες να αναπτύξει τις σχέσεις με επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ στο σύνολό της. Δεν έχει νόημα, πρόσθεσε, η αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσανατολισμό προς την ΕΕ και αυτόν προς την Ευρασιατική Ένωση. «Η προσχώρηση στην Ευρασιατική Ένωση», λέει, «ποτέ δεν νοήθηκε ως υποβάθμιση ή διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ».
Γεγονός πάντως είναι ότι η Αρμενία σημείωσε με δυσφορία την απόφαση της Μόσχας να πουλήσει εξελιγμένα οπλικά συστήματα στο Αζερμπαϊτζάν, παρά την ρωσο-αρμενική στρατιωτική συμμαχία, συμμαχία που έχει αρνηθεί να συνάψει το Μπακού. «'Εχουμε πρόβλημα γιατί τα όπλα αυτά στοχεύουν Αρμένιους στρατιώτες. Επί 250 χρόνια Αρμένιοι και Ρώσοι πολεμάνε κοινούς εχθρούς, ποτέ δεν πολέμησαν μεταξύ τους», λέει ο κ. Sargsyan, προσθέτοντας ότι, αν το Μπακού εκτιμήσει ότι έχει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή θα επιχειρήσει να λύσει στρατιωτικά το θέμα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Ρωτάμε τον Αρμένιο Πρόεδρο τι πιστεύει για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν πρέπει να συνεχιστούν ή να διακοπούν. Θα ήθελα την ταχύτερη δυνατή άρση των κυρώσεων, την ταχύτερη δυνατή ειρήνευση στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, είναι η ελαφρώς σιβυλλική απάντηση του κ. Sargsyan.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντριβή αεροπλάνου στο Κιλκίς
- Νέο σοκ: Ποια ήταν η τύχη του επί τρεις μήνες εξαφανισμένου αθλητή που αναζητούσε η Νικολούλη
- Ηλεία: 21χρονη έπεσε στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού την ώρα που άπλωνε ρούχα...
- Ο πνευματικός του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη συγκλονίζει
- Στην Κάτω Αχαΐα για την κηδεία της μητέρας του γαμπρού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Αποχώρησε η Καστοριά
- Χαμός από τις καταγγελίες κατά Κατρούγκαλου: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, στήριξη από την κυβέρνηση
- Η Μαριέττα Χρουσαλά μιλάει για το νεογέννητο γιο της
- Εκπαιδευτικό αεροσκάφος κατέπεσε στον ποταμό Αξιό
- Νέα υπόθεση Κατρούγκαλου, στη Λάρισα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Συντριβή αεροπλάνου στο Κιλκίς
- Συλλήψεις για παράνομη ανασκαφή
- Σκότωσε τον αδελφό του στο κυνήγι
- The Voice of Jazz Vol. 2
- Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση
- Συνέδριο: Αρμενία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ
- Ανησυχία Γλέζου για τα ελληνογερμανικά
- ΟΣΦΠ-ΑΕΚ και ΠΑΟ-Πανναξιακός στα πλέι οφ
- Την ...έσωσε ο Κλέιτον
- CIA: Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις στο Ιράν
- Τελευταία Νέα Athina984
- Συνέδριο: Αρμενία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ
- CIA: Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις στο Ιράν
- ΟΣΦΠ-ΑΕΚ και ΠΑΟ-Πανναξιακός στα πλέι οφ
- The Voice of Jazz Vol. 2
- Ανησυχία Γλέζου για τα ελληνογερμανικά
- Νίκησε η Μάντσεστερ στο Άνφιλντ
- Απειλές ISIS κατά του αμερικανικού στρατού
- Την ...έσωσε ο Κλέιτον
- Συριακό ελικόπτερο συνετρίβη στο Ιντλίμπ
- Σκότωσε τον αδελφό του στο κυνήγι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατέπεσε ελικόπτερο του συριακού στρατού - Αντάρτες εκτέλεσαν τον ένα πιλότο και πήραν ομήρους [σκληρές εικόνες]
- Έρευνες της Αστυνομίας για τον θάνατο 52χρονου στην Αμφιλοχία
- Περίεργη διάρρηξη στα γραφεία των εργαζομένων του νοσοκομείου Βόλου
- ΠΣΕ: Αύξηση άνω του 20% των εξαγωγών στα χρόνια της κρίσης
- Δημοσίευμα για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του Κατρούγκαλου στον δήμο της Λάρισας
- Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;
- Μήτρου: ''Κάναμε λάθη που τα πληρώσαμε'' (VIDEO)
- Μίλησε μόνο ο... ένας!
- Δείτε το μπουκάλι νερού του μέλλοντος