Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη Χρυσή Αυγή

«Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία αμύνονται με κανόνες» τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε,σήμερα (στην ΕΣΗΕΑ), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με θέμα «Χρυσή Αυγή: Τι μέλλει γενέσθαι; Οι άμυνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

«Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, νομίζω ότι έχει δώσει δείγματα γραφής. Πρέπει να τη σεβόμαστε. Αλλά το ότι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική στις αποφάσεις

της», δήλωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέροντας ότι και ο ίδιος ανήκει σε αυτούς που δεν κατάλαβαν την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές της ΧΑ και να προφυλακισθεί ο αρχηγός της. «Η δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν έχει πολλά στοιχεία», σημείωσε.

Οίδιος υπογράμμισε ότι «η σοβαρότητα και η γύμνια αυτών των ανθρώπων φάνηκε από την αντίφαση ότι η χθεσινή δήλωση του συνηγόρου του κ. Κασιδιάρη και η δήλωση της ΧΑ, είναι ένας ύμνος στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ η σημερινή δήλωση της ΧΑ είναι ένα υβρεολόγιο για την ελληνική δικαιοσύνη που παίρνει εντολές».

«Απόεδώ και εμπρός πρέπει να γίνει ό,τι δεν έγινε από εδώ και πίσω», ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δικηγόρος, Αντώνης Ρουπακιώτης, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο που θα αφήσει ανεμπόδιστους τους θεσμούς του κράτους ναλειτουργήσουν, δηλαδή τη δικαστική εξουσία και την αστυνομία».

«Εάντο περιβάλλον το πρωθυπουργικό δεν διαμόρφωνε έναν πολιτικό ορίζοντα, ένα πεδίο, τα όργανα του κράτους δεν θα κινούνταν. Υπουργοί υπήρχαν και πριν από τρεις μήνες, και πριν από δύο μήνες, εξουσία υπήρχε και στην εισαγγελία και στην αστυνομία και τα δικαστήρια. Η αντίληψη η οποία κυριαρχούσε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έδενε τις δυνατότητες αυτές, τις παρεμπόδιζε να ασκηθούν», υποστήριξε ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Ρουπακιώτης κάλεσε όλους τους φορείς, «την Εκκλησία, την Ακαδημία Αθηνών, τα κόμματα, τους συλλόγους, την κοινωνία, να αντιμετωπίσουν από κοινού το φαινόμενο του νεοναζισμού, της Χρυσής Αυγής». «Κανείς δεν είναι αθώος», τόνισε.

«Ηελληνική δικαιοσύνη τόσα χρόνια θα μπορούσε να είχε συναρμολογήσει όλο αυτό το παζλ των εγκληματικών υποθέσεων. Χρειάστηκε η δολοφονία ενός ανθρώπου για να το κάνει», είπε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος. Αναφερόμενος στη χθεσινήαπόφαση για τη μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να τη δούμε με ψυχραιμία, συμπληρώνοντας πως «ως απλός κόσμος κι εγώ, όμως, διερωτώμαι πώς γίνεται το νούμερο 1 μιας εγκληματικής οργάνωσης να είναι μέσα και το νούμερο 4 να είναι έξω».

«Οιθεσμικοί φορείς, η δικαιοσύνη, η πολιτική τάξη της χώρας, η εκτελεστικήεξουσία, οφείλουν επιτέλους να κάνουν την αυτοκριτική τους, γιατί τόσα χρόνια επέδειξαν αδράνεια και χρειάστηκε ακόμη ένας φόνος, ενός Έλληνα αυτή τη φορά, και μεγάλη διεθνής πίεση για να κινηθούν οι αυτονόητες διαδικασίες», δήλωσε ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συντονιστής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

«Ηδιαδικασία είναι μακρά, δεν είναι εύκολη, δεν είναι ταχεία, θα πάρει καιρό, χρειάζεται η ελληνική Πολιτεία να αμύνεται και αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα, συντεταγμένα, νηφάλια, και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας την «ακλόνητη βεβαιότητα ότι αν η Δικαιοσύνη λειτουργήσει όπως πρέπει τότε η έκβαση της υπόθεσης θα είναι αυτή που πρέπει».

«Ξεκινάειμια διαδικασία πολύ μακρά, που δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους όρους. Αυτά τα οποία είδαμε να συμβαίνουν, κυρίως χθες, είναι ανησυχητικά για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο», υποστήριξε ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, αναφέροντας και αυτός ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη καθυστέρησε να ασχοληθεί με το φαινόμενο».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένας «οδικός χάρτης» για το τι πρέπει να γίνει με τη Χρυσή Αυγή, που αναφέρεται σε δύο επίπεδα δράσης. Το πρώτο, αφορά το κράτος και συνοψίζεται στο μήνυμα «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 ΠΚ) και πρέπει να εξαρθρωθεί». Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, αυτό «γίνεται με την εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου», και «δεν χρειάζονται ακροβασίες ούτε δρασκελισμοί», ενώ σημειώνεται ότι «ακόμη και οι εχθροί του πολιτεύματος δικαιούνται της προστασίας του».

Τοδεύτερο επίπεδο δράσης του «οδικού χάρτη» αφορά την πολιτική τάξη και ειδικά την κυβέρνηση και όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «η ξενοφοβική ρητορική, ο εθνικισμός σε συνθήκεςφτωχοποίησης, γεννάει ναζισμό και ρατσιστική βία: (και) για αυτό πρέπεινα σταματήσει».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα