«Συντονισμένη τραπεζική εποπτεία»

Ο συντονισμός των μέτρων τραπεζικής εποπτείας στο ευρωπαϊκό πεδίο βρίσκεται στις επιδιώξεις των Ευρωπαίων ηγετών εν όψει της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στο Βερολίνο, πριν τη συνάντησή τους. «Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη ευρωζώνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγο πριν την συνάντηση της με τον πρόεδρο της ΕΕ. Η κ. Μερκελ διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν κινήσεις
για ανάπτυξη στις χώρες της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι η κομισιόν πρέπει να έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες.

«Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και με τις πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, οι οποίες για εμάς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος» είπε η Μέρκελ.

Όσον αφορά τη μετατροπή της νομισματικής ένωσης σε οικονομική ένωση, όπως ανέφερε η καγκελαρίος, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «είναι ένα από τα πρώτα βήματα και όχι από αυτά που την ολοληρώνουν». Προς αυτό το σκοπό, απαιτείται σηαμντική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων.

Σχετικά ειδικότερα με το ζήτημα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τοπίου, η Άγνκελα Μέρκελ τόνισε τη σημασία «ειδικών οργάνων για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος».

Ο Ζοζέ Μπαρόζο προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ανοικτά πως η ΕΕ πρέπει «να συζητήσει στοιχεία μίας τραπεζικής ένωσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε πως το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής θα είναι οι πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, λέγοντας πως η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες -διαχωρίζοντας μεταξύ του «τι μπορούμε να κάνουμε σε βραχυπρόθεσμη και τι σε μακροπρόθεσμη βάση».

Η άποψη της Επιτροπής, τόνισε ο Μπαρόζο, είναι πως «για να πετύχουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε υγιή δημοσιονομικά, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας -και για αυτό είναι σημαντική η προώθηση των μεταρρυθμίσεων- και οι στοχευμένες επενδύσεις».

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη αλλά πρέπει να κάνει τις επιλογές που θα το επιτρέψουν», δήλωσαν από κοινού ο Ευρωπαίος Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις 'Ολι Ρεν και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να καταλήξει σε σχέδιο για στενότερη οικονομική ενοποίηση εως το τέλος του χρόνου. Επισήμανε τη βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα