Συρία: 83 οι νεκροί

Τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Δαμασκό χθες, Πέμπτη, η οποία ήταν η πλέον αιματηρή ημέρα στη συριακή πρωτεύουσα από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μεγαλύτερη επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της Δαμασκού, όταν ένας καμικάζι ανατίναξε το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητό του κοντά στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του κόμματος Μπάαθ, με αποτέλεσμα 61 άνθρωποι, μεταξύ τους 17 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, να χάσουν τη ζωή τους.

Το υπουργείο

Εξωτερικών έκανε λόγο για 53 νεκρούς.

Στο πλαίσιο των πολλαπλών αυτών επιθέσεων, μια τριπλή επίθεση είχε στόχο την ίδια ημέρα τις έδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στον τομέα Μπαρζέ της βόρειας Δαμασκού, σκοτώνοντας 22 άτομα, εκ των οποίων 19 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, αναφέρει το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη χώρα.

Αιματηρές επιθέσεις έχουν πλήξει τους τελευταίους μήνες τη Δαμασκό, στόχοι των οποίων ήταν κυβερνητικά κτίρια, υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, για πολλές από τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Τις χθεσινές επιθέσεις καταδίκασε η αντιπολίτευση, όπως επίσης και το καθεστώς, το οποίο επέρριψε την ευθύνη σε "οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα", καθώς και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Σε άλλες πόλεις της Συρίας, 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ντεράα, προπύργιο της εξέγερσης στο νότο, εκ των οποίων 18 σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός ιατρικού κέντρου εκστρατείας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στην περιοχή Ντεράα, επτά μέλη της ίδιας οικογένειας --έξι γυναίκες και ένα παιδί-- σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στο Τσιλ και ακόμη 10 πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του στρατού στην περιοχή Τζάσεμ.

Στη βορειοδυτική Συρία, όπου θρησκευτικές εντάσεις μαίνονται σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και κατοίκους, οι 40 σιίτες που απήχθησαν από ένοπλη οργάνωση και οι τουλάχιστον 300 σουνίτες που είχαν απαχθεί σε αντίποινα την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ιντλίμπ αφέθηκαν ελεύθεροι χθες ύστερα από διαμεσολαβήσεις μεταξύ των οικογενειών.

Η πλειοψηφία του συριακού λαού --και των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς-- είναι σουνίτες, ενώ η οικογένεια του προέδρου Ασαντ είναι αλαουίτες, ένα σκέλος του σιιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα