Συρία: Επί τάπητος η πολιτική μετάβαση

Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι θα θέσει και πάλι σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Γενεύης το κρίσιμο θέμα της πολιτικής μετάβασης, που αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τις αντιπροσωπείες του καθεστώτος της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης, έπειτα από μία πρώτη αποτυχία της Δευτέρα που οδήγησε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

"Αύριο θα ξαναβάλουμε στο τραπέζι την ίδια την διακήρυξη της Γενεύης", δήλωσε χθες ο Λαχντάρ Μπραχίμι, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού κύκλου των συνομιλιών.

Η διακήρυξη της Γενεύης 1, η οποία υιοθετήθηκε

τον Ιούνιο 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, αποτελεί εκ προοιμίου θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. Η συριακή αντιπολίτευση θεωρεί ότι η διακήρυξη προβλέπει "τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες", γεγονός που περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία. Το καθεστώς της Δαμασκού θεωρεί ότι η διακήρυξη ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό μίας διευρυμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Ασαντ από την εξουσία.

Τη Δευτέρα, οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, όταν η αντιπολίτευση αντέδρασε κατηγορηματικά στην υποβολή από την αντιπροσωπεία της Δαμασκού πλάνου εργασίας από πέντε σημεία, στα οποία περιλαμβανόταν έκκληση προς τις χώρες που υποστηρίζουν τις "τρομοκρατικές" ομάδες για σταματήσουν τη στήριξή τους, σε μία αναφορά στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία.

Ως προς τη θέμα της πόλης Χομς, ο Λαχντάρ Μπραχίμι παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπήρξε πρόοδος των συνομιλιών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη που τελεί υπό πολιορκία εδώ και 600 ημέρες. Οσο για τη δέσμευση που ο διεθνής μεσολαβητής απέσπασε από το καθεστώς ότι θα δοθεί άδεια για την αναχώρηση των γυναικών και των παιδιών από την πολιορκημένη πόλη, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Μπαντίνι, "κανέναν συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ληφθεί προς το παρόν από τη Δαμασκό".

Ως προς το θέμα των κρατουμένων και των φυλακισμένων, η αντιπολίτευση έχει καταρτίσει κατάλογο 47.000 ατόμων που κρατούνται στις συριακές φυλακές και ζήτησε σε πρώτη φάση, την απελευθέρωση 2.300 γυναικών και παιδιών. Η αντιπροσωπεία της Δαμασκού ζητεί από την αντιπολίτευση να μεσολαβήσει προς τις συριακές ανταρτικές ομάδες για τους αγνοούμενους, πολίτες και στρατιωτικούς, χωρίς να έχει καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο.

Από το Σάββατο, οι δύο συριακές αντιπροσωπείες συζητούν δια μεσολαβητού και πληθαίνουν τις διαρροές του περιεχομένου των συνομιλιών τους προς τον Τύπο. Ο Λαχντάρ Μπραχίμι κάλεσε τις δύο αντιπροσωπείες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σεβαστούν τον ενμπιστευτικό χαρακτήρα των συνομιλιών. Κάλεσε επίσης τις πλευρές που έχουν επιρροή επί των δύο συριακών αντιπροσωπειών να την χρησιμοποιήσουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα