Τα διεθνή ΜΜΕ για την Κύπρο

Το θέμα της Κύπρου μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία με ανταποκρίσεις και συνεχή ενημέρωση κατέγραφαν από χθες το βράδυ τις εξελίξεις.

Η Κύπρος εξασφάλισε μια συμφωνία, βάζοντας τέλος στον πανικό που επικράτησε από την προηγούμενη εβδομάδα υπό την απειλή να γίνει η χώρα η πρώτη που θα έβγαινε εκτός ευρωζώνης, σχολιάζει το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο επισημαίνει ότι, μια μόνιμη «βλάβη» ενδέχεται να έχει
ήδη προκληθεί στην κυπριακή οικονομία. Επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων αναφέρει ότι, η χώρα θα χρειαστεί πλέον αυστηρούς ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων τις ερχόμενες εβδομάδες ή και πιθανόν μήνες, αποκόπτοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Οικονομολόγοι μάλιστα προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% ή περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Για «ρήγμα» που ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου κάνουν λόγο οι Financial Times, αλλά και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ. Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι τόσο τεταμένες που η Κομισιόν στην εβδομαδιαία συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες συμφώνησε να θέσει το ζήτημα απευθείας στους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς προτείνοντας να αναθεωρηθεί η δομή της τρόικας. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου «το μοντέλο της τρόικας έχει γίνει δυσλειτουργικό».

«Λίγοι οι νικητές μετά το κυπριακό deal», αναφέρει το BBC. H διάσωση θα έχει για την Κύπρο ένα βαρύ τίμημα επισημαίνει και διευκρινίζει ότι, όπως συνέβη στις υπόλοιπες διασώσεις στην ευρωζώνη έτσι και τώρα ύφεση θα βαθύνει και θέσεις εργασίας θα χαθούν. «Συνδυάζει την λιτότητα και την συρρίκνωση ενός από τους βασικούς κλάδους της χώρας», αναφέρει το BBC. Επιπλέον προβλέπει μεγάλη σύγχυση από το επιχείρημα στην Κύπρο καθώς ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Σίγουρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάσωση αυτή θα προκαλέσει ένα δυνατό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Όμως σύμφωνα με το BBC για την Ευρώπη έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας αλλά και ο κίνδυνος μετάδοσης και για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα.

Η συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι την επόμενη φορά που μια χώρα θα ζητήσει από την ΕΚΤ χρηματοδότηση και θα της απαντήσει με τον ίδιο τρόπο που απάντησε και στην Κύπρο», τονίζει στο MarketWatch ο αναλυτής της IG Markets, Evan Lucas.

Επικαλούμενο την οικονομολόγο της Societe Generale, Michala Marcussen ανέφερε ότι, «η Κύρος μπορεί να είναι μικρή για να βλάψει την ευρωζώνη αλλά τα γεγονότα που συνέβησαν ήταν αρκετά σημαντικά για να παραμένει ο κίνδυνος της μετάδοσης του προβλήματος».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα