Τα «προσφυγικά» στην Πανόρμου αλλάζουν όψη

Έντονα αντιδρούν οι ιδιοκτήτες των καφέ - μπαρ και ταβερνών που λειτουργούν στην περιοχή των προσφυγικών της Πανόρμου, στο ενδεχόμενο των αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα προβλέπει το επικαιροποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο για την περιοχή, που προωθεί ο δήμος Αθηναίων. Από την άλλη οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν με ανυπομονησία την εφαρμογή του σχεδίου, καθώς όπως καταγγέλλουν δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο την υφιστάμενη κατάσταση.

    Το νέο ρυμοτομικό σχέδιο αναμένεται να προβλέπει, μεταξύ
άλλων, το κλείσιμο πολλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την αντικατάστασή τους από επιχειρήσεις «ήπιας χρήσης».

    Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι κάτοικοι, υποστηρίζουν ένθερμα τις επερχόμενες αλλαγές και τάσσονται καθολικά υπέρ της μείωσης του θορύβου και της αποδέσμευσης των ελεύθερων χώρων.

    Η περιοχή, ήταν ιδιοκτησία του Γηροκομείου Αθηνών. Μετά το 1922 έγινε πρόχειρη εγκατάσταση προσφύγων που ήρθαν στην Αθήνα, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμού. Οι πρόχειροι συνοικισμοί Α΄ και Β΄ Μάντρας Γηροκομείου κάηκαν σε πυρκαγιά του 1929, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 ανεγέρθηκαν διώροφες κατοικίες, από το τότε υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών.

    Σήμερα, η περιοχή είναι μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας, πλην όμως η μεταμόρφωση του αστικού τοπίου και η καταπάτηση των ελεύθερων χώρων φαίνεται πως δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους περιοίκους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αδειών Καταστημάτων του δήμου Αθηναίων, τον Ιούλιο του 2009 στα κτίρια του προσφυγικού συνοικισμού στεγάζονταν 23 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με λίγα μόνο από αυτά να έχουν άδειες λειτουργίας μουσικής ή κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών καταστημάτων της περιοχής, σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 27.

    Με την εφαρμογή της ρυμοτομικής μελέτης, η δημοτική αρχή προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο άναρχο αυτό τοπίο. Σκοπός των παρεμβάσεων σύμφωνα με την υπεύθυνη αντιδήμαρχο, Αγγελική Αντωνοπούλου είναι η «αναζωογόνηση του ιστορικού οικιστικού συνόλου, αλλά και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του, η ενίσχυση και προστασία της κατοικίας, καθώς και η προστασία των ελεύθερων χώρων, ιδιωτικών και δημοσίων».

    Με το νέο σχέδιο θεσμοθετούνται ως κοινόχρηστοι χώροι όλοι οι δημόσιοι χώροι που είναι εντός και στην περίμετρο του οικιστικού συνόλου, ενώ ως κοινόχρηστο πράσινο καθορίζεται ο άτυπα διαμορφωμένος χώρος επί της Λ. Ριανκούρ. Παράλληλα, προσδιορίζονται ως οικοδομήσιμοι χώροι, οι χώροι που καταλάμβαναν οι προσφυγικές κατοικίες στην αρχική τους μορφή, θεσμοθετούνται ως πεζόδρομοι οι υφιστάμενοι δρόμοι ή τμήματα δρόμων που δεν είναι απαραίτητα για την κυκλοφορία των οχημάτων και προσδιορίζονται χώροι στάθμευσης για τους κατοίκους και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας για την εσωτερική εξυπηρέτηση του οικιστικού συνόλου.

    Επιτρέπονται οι χρήσεις κατοικίας και γραφείων, ενώ με περιο
Keywords
Τυχαία Θέματα