Τελευταία πράξη των διαπραγματεύεων

Το επόμενο δεκαήμερο η τελευταία πράξη στο τετράμηνο των διαπραγματεύσεων. Χάσμα μεταξύ Αθήνας-εταίρων, κλίμα έντονου προβληματισμού στις Βρυξέλλες, και νευρικότητα στις αγορές είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται λίγες ώρες μετά το μαραθώνιο των νυχτερινών διαβουλεύσεων στη βελγική πρωτεύουσα. Ως καταληκτική ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας προβάλλει τώρα η 14η Ιουνίου,

κι ενώ αρχίζει ο γύρος οικονομικών υποχρεώσεων του Ιουνίου για την Αθήνα, με πρώτη αποπληρωμή την αυριανή δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.Πιθανό είναι να υπάρξει και νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ αύριο.

Συνάντηση Μέρκελ – Ομπάμα την Κυριακή, πριν από τη σύνοδο της G7.

«Δεν χαίρομαι καθόλου που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε στους ευρωβουλευτές που συζητούν το επενδυτικό σχέδιό του για την ΕΕ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σπεύδοντας να δηλώσει άυπνος απ' τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ανησυχώ για την Ελλάδα μέρα και νύχτα» είπε χαρακτηριστικά.

«“Εποικοδομητικές" συζητήσεις στις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα», το συμπέρασμα του γερμανικού Τύπου. «Συνεχίζεται η ελληνική μέρα της μαρμότας», γράφει το Bloomberg.

«Δυο τα ξημερώματα στην Αθήνα σε ένα μπαρ γεμάτο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι είναι κολλημένοι στα SMS καθώς ο Τσίπρας μιλάει. Πολύς κόσμος περιμένει εκλογές τώρα», έγραψε στο Twitter ο Πολ Μέισον, του βρετανικού Channel 4.

Eνδιαφέρουσες πληροφορίες από το αμερικανικό Politico, που αναφέρει ότι η Άγκελα Μέρκελ σχεδιάζει ψηφοφορία για το θέμα της Ελλάδας στη γερμανική βουλή, στα μέσα Ιουνίου. Στο ίδιο περιοδικό, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος κάνει λόγο για μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχουν «50%-50%» πιθανότητες για συμφωνία, καθώς “μειώνονται οι ελπίδες ο Τσίπρας να δελεαστεί από μια σκληρή συμφωνία αντί να επιλέξει την πλήρη διαφωνία”.

«Η Νο1 προτεραιότητα της Μέρκελ είναι η Ελλάδα. Ψάχνει συμβιβασμό», ανέφερε στο BBC o πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ. Δραματικοί τόνοι από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλιστών, Τόμας Όπερμαν: υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς το αντίθετο σενάριο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Συσκέψεις και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κεκλεισμένων των θυρών, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ομπάμα, ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, για το θέμα της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, πριν από τις 30 Ιουνίου θα έχουμε συμφωνία, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά. «Όσο πιο κοντά πλησιάζεις στο τέλος, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση της άλλης πλευράς. Στόχος της σκλήρυνσης δεν είναι η δική μας υποχώρηση αλλά η σύγκλιση μεταξύ τους», πρόσθεσε.

«Ούτε ρήξη ούτε εκλογές, υπάρχει χώρος για πολλές συζητήσεις», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

Οι αναφορές ωστόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στο λαό συνεχίζονται.
«Οι δανειστές σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας» υποστηρίζει η Αριστερή Πλατφόρμα στο βασικό άρθρο της ιστοσελίδας iskra.gr

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τις εκλογές ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ για το προσχέδιο των θεσμών είπε ότι είναι το mail Χαρδούβελη επί δύο.

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο» παραδέχθηκε στο ίδιο κανάλι ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

«Τα σκληρά μέτρα που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες δεν έπεσαν από τον ουρανό, βασίζονται στο email Βαρουφάκη» υποστήριζε την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Για δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, που δεν είχαν προβλεφθεί, μίλησε στην τρόικα του Αθήνα 9.84, και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Καθυστέρηση πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές τώρα, ως «μηχανισμό εκβιασμού», πρότεινε στην κυβέρνηση ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνη η Ραχήλ Μακρή. Μηχανισμός εκβιασμού που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι η μη πληρωμή των δόσεων, δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

«Έλπίζουμε πως τις επόμενες ώρες ο κύριος Τσίπρας θα 'χει την τόλμη να συγκρουστεί με τον "κακό εαυτό" του κόμματός του και να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα είναι ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό και θα είναι η έναρξη για να υπάρξει επιτέλους μια ανάπτυξη στη χώρα μας» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με το Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Για το λαό δεν αποτελεί «βάση συζήτησης» ούτε το σχέδιο των δανειστών ούτε κι αυτό της κυβέρνησης, γιατί και τα δύο σχέδια οδηγούν σε σκληρά μέτρα σε βάρος του αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα