Καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη

Την τελεταία θέση ως προς την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η Ελλάδα καθώς η ελληνική δικαιοσύνη σκοντάφτει στην πολυνομία και την υποστελέχωση.

Όπως τονίστηκε στο α' διεθνές νομικό συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Αμερικανική Δικηγορική Ένωση, και πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς
φορολογικοί νόμοι ενώ από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250 φορολογικά νομοθετήματα.

Συνολικά, στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν εκδοθεί 4.000 νόμοι, 110.000 υπουργικές αποφάσεις, 14.248 προεδρικά διατάγματα και εκατοντάδες χιλιάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, οι δικαστές καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο όγκο ύλης. Μόνο την δεκαετία 2004-2014 στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκαν 2.239.269 δικόγραφα και εκδόθηκαν 1.429.933 αποφάσεις την ώρα που- σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν- στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας υπηρετούν 403 δικαστικοί λειτουργοί από τους οποίους απουσιάζουν κατ' έτος 70-80 ενώ κάποιοι Πρόεδροι Πρωτοδικών απασχολούνται αποκλειστικά ως ανακριτές.

Οι θεσμοί είναι το κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις, σημείωσε μιλώντας από του βήμα του 1ου Διεθνούς Νομικού Συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκεύοπουλος. Ο κ. Παρασκευόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του παραλλήλισε τη θέση της σημερινής Ελλάδας με εκείνη της Ελλάδας του 1821 λέγοντας ότι "και τότε όπως και τώρα βρεθήκαμε στη δίνη της παγκόσμιας ιστορίας και οι εξελίξεις στη χώρα μας φάνηκαν τότε και φαίνονται τώρα να επηρεάζουν ευρύτερα τον παγκόσμιο χάρτη."
Keywords
Τυχαία Θέματα