Τέλος χρόνου για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Της Μαρίνας Μάνη

Όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς ανέλυε τη θέση για το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο πολιτικός του προϊστάμενος, Κωστής Χατζηδάκης γύρισε και τον κοίταξε ...με απορία.

Λίγη ώρα αργότερα, και μετά από επικοινωνία του με το πρωθυπουργικό γραφείο, αποφασίστηκε να "μαζευτεί" το θέμα με διευκρινιστική δήλωση του κ. Σκορδά – του τύπου "για την κυβέρνηση και για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για

αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας".

"Σωστή θέση αλλά… εκτός ύλης"

Προς τι η αναδίπλωση; Κατά τις πληροφορίες, το Μαξίμου χαρακτήρισε… εκτός ύλης την αναφορά Σκορδά στους πλειστηριασμούς, καθώς έκρινε ότι επισκίασε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

Όπως σημειώνουν δηλαδή κυβερνητικές πηγές, "το πρόβλημα ήταν στο timing και όχι στην ουσία των θέσεων του υφυπουργού".

Επ΄αυτών, υιοθετούν την ανάλυση… του κ. Σκορδά: Ότι, δηλαδή, εάν όλοι οι πλειστηριασμοί παραπεμφθούν για το τέλος της κρίσης ("σε πέντε-δέκα-δεκαπέντε χρόνια", όπως είπε ο ίδιος) τότε η αξία των ακινήτων θα πέσει σε μηδενικά επίπεδα.

Επομένως, λένε, η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013 (μετά από παράταση καθώς ο νόμος Κατσέλη μιλούσε για μέχρι το τέλος του 2012) δεν πρέπει να επεκταθεί στην επόμενη χρονιά.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επικαλούνται "τη λογική" και διευκρινίζουν πως το θέμα "δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση" όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Βορίδης ο πρώτος λαλήσας

Να σημειωθεί ότι το θέμα "άνοιξε" τον προηγούμενο Οκτώβριο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, εκφράζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για την αποπληρωμή δανείων προς τις τράπεζες καθώς ο νόμος όριζε ως dead line της αναστολής την 31η Δεκεμβρίου του 2012.

Μετά τις αντιδράσεις και των κυβερνητικών και των κοινωνικών εταίρων το θέμα "έκλεισε" με νομοθετική διάταξη που επέκτεινε την αναστολή μέχρι το τέλος του 2013.

Φαίνεται όμως ότι το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση δεν θα πάρει νέα παράταση.

Απ΄αυτή την άποψη το ...ανοιγοκλείσιμο του θέματος εκλαμβάνεται ως "ζύμωση" προκειμένου να καλλιεργηθεί το έδαφος για την έναρξη των πλειστηριασμών από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Καυγάς για το "κατεπείγον"

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επικέντρωσαν χθες στην τήρησή της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ξιφούλκησαν εναντίον του υπουργείου Ανάπτυξης για την αρχική επιλογή του να "φέρει" το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η λύση που βρέθηκε ήταν... κάπου στη μέση: η συζήτηση γίνεται κανονικά στην επιτροπή της Βουλής (τρεις συνεδριάσεις) αλλά στην Ολομέλεια θα είναι μονοήμερη (αντί για επίσης τριήμερη) και θα γίνει την Δευτέρα - ώστε "να προλάβουμε το επόμενο Eurogroup" όπως είπε και ο κ. Σκορδάς.

Στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Eπιτροπής θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να παρουσιάσουν τα στοιχεία για τα "κόκκινα" δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα