Τεράστιο λάθος το haircut

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.
«Μια αναδιάρθρωση, “κουρέματα" ομολόγων, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν θα είχαμε και το όφελος. Θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια. θα απομειωνόταν η περιουσία των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, θα
είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, άρα στην πραγματική οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Την Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Liberation, φέρεται να είπε ότι θα ήταν καλύτερη λύση η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ.
Ωστόσο αργότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής, διευκρίνισε απλώς ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα να επιτύχει ακόμα καλύτερη διευθέτηση αυτού του χρέους.
Σε κλοιό ελέγχων από την Τρίτη η ελληνική οικονομία από κλιμάκια στελεχών της τρόικας και του ΟΟΣΑ, εν μέσω πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να οριστικοποιήσει τα νέα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στα δημόσια έσοδα.
 Εν τω μεταξύ, τα 11.8 δισ. ευρώ είναι ο στόχος του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών. Το πρόγραμμα προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους, συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών, διατήρηση μίας ΔΟΥ ανά νομό, δημιουργία σώματος αναγκαστικής είσπραξης εσόδων αλλά και διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε έγκλημα κατά της χώρας τη φοροδιαφυγή και σημείωσε ότι "η κυβέρνηση από την αρχή έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα, όμως σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου θα πορευθούμε φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό που είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας".
Παράλληλα ανακοίνωσε και τον ορισμό του πρώην αντεισαγγελέας, Γιάννης Διώτης, ως νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Ο κ. Διώτης που ήταν αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας (γνωστός και από τη δράση του για τη σύλληψη των μελών της 17Ν), αντικαθιστά στο ΣΔΟΕ τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη.
Keywords
Τυχαία Θέματα