"Θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση Πανεπιστημίου-Φαλήρου"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η δημοπράτηση των έργων ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου θα προχωρήσει σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr με αφορμή όσα είδαν, χθες, το φως της δημοσιότητας για άρνηση της Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τα δύο έργα μέσω του συμφώνου εταιρικής σχέσης.

Τα δύο αυτά έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 340 εκατ. ευρώ. Αφορούν την ανάπλαση της Πανεπιστημίου -συνοδεύεται από την

επέκταση του τραμ- και της περιοχής που εφάπτεται με το χώρο του Παλαιού Ιπποδρόμου στην κατάληξη της Λεωφόρου Συγγρού και με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τα δυτικά και εκτιμάται ότι θα αναζωογονήσουν την Αττική.

«Πρόκειται για δύο ώριμα έργα που θα δημοπρατηθούν σύντομα. Το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς την ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο δεν θα αποτρέψει τη δημοπράτησή τους. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω εθνικών πόρων είτε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων» σημειώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική καθυστέρηση, μιας και αρχικά προβλεπόταν να δημοπρατηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Πλέον, εξελίξεις αναμένονται από το νέο έτος, ενώ τη σειρά του περιμένει το έργο αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, μήκους 45 χλμ, από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Τα σπουδαία θα πρέπει να αναμένονται από το 2015 και για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, έργο του οποίου η σκοπιμότητα εξακολουθεί να διχάζει τους συγκοινωνιολόγους. Τα σχέδια του project προβλέπουν την προκήρυξη διαγωνισμού και για την επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, με ορίζοντα αποπεράτωσης τη διετία.

Ελληνικό

Στο μέτωπο των μεγάλων έργων ανάπλασης στην Αττική, η Περιφέρεια Αττικής προειδοποιεί με νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά της αξιοποίησης του Ελληνικού, κατηγορώντας το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες ακύρωσης του έργου από την Περιφέρεια Αττικής δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Και αυτό επειδή η τελευταία παρέμβασή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο με αίτημα την ακύρωση του έργου επειδή στην έκταση του Ελληνικού υπάρχουν εγκαταστάσεις ΚΤΕΟ δεν έγινε δεκτή.

Σε κάθε περίπτωση το τυπικό σκέλος της διαδικασίας τηρείται κατά γράμμα. Έχει, δηλαδή, ξεκινήσει να «τρέχει» το διάστημα των δύο ετών εντός του οποίου πρέπει να λάβουν χώρα σειρά αναβλητικών αιρέσεων (επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης, την κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, διαγωνισμός καζίνο κτλ).
dimitris.delevegos@capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα