Θαραγόθα: Η τζιχαντιστική τρομοκρατία μόλις αρχίζει

"Η τζιχαντιστική τρομοκρατία μόλις αρχίζει", εκτιμά ο ισπανός εισαγγελέας Χαβιέρ Θαραγόθα, ειδικός στον ισλαμικό ιερό πόλεμο, ο οποίος φοβάται κυρίως τη σύγκλιση της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. "Είναι ένα φαινόμενο σε πλήρη εξάπλωση και θα χρειαστούν αναμφίβολα χρόνια για να ανατραπεί η τάση", δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διευκρινίζει ο γενικός εισαγγελέας του εθνικού δικαστηρίου
της Ισπανίας, αρμόδιου κυρίως για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ο Θαραγόθα ήταν αρμόδιος για την άσκηση διώξεων σε βάρος των δραστών των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, των αιματηρότερων στην Ευρώπη, με 191 νεκρούς.

Επί του παρόντος το ΙΚ και η Αλ Κάιντα, που σχηματίστηκαν τη δεκαετία του 1990, "ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια αλλά μπορούν επίσης να αλληλοσυμπληρώνονται. Φοβάμαι πολύ ότι αργά ή γρήγορα το ΙΚ και η Αλ Κάιντα θα συνεργαστούν", υπογραμμίζει ο εισαγγελέας που εποπτεύει τις υποθέσεις τρομοκρατών ισλαμιστών στην Ισπανία, στις φυλακές της οποίας κρατούνται περίπου 60 τζιχαντιστές.

"Η στρατηγική της Αλ Κάιντα βασιζόταν στην εξαγωγή του τζιχάντ στο εξωτερικό για την διάπραξη επιθέσεων (στις δυτικές χώρες, όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ή η 11η Μαρτίου 2004 στην Ισπανία). Με πυρήνες τρομοκρατών, μοναχικούς λύκους. Μια νέα στρατηγική πιο επικίνδυνη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτή του ΙΚ, εμφανίστηκε".

Το ΙΚ συγκροτήθηκε από μια παλιά ομάδα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, χάραξε μια πορεία στο Ιράκ και στη Συρία και διαθέτει περίπου 40 με 50.000 μαχητές, καθώς και δική της δομή εξουσίας, προσθέτει ο εισαγγελέας. Οι χρηματοδοτήσεις επίσης εξελίχθηκαν πολύ από την ίδρυση της Αλ Κάιντα.

"Αυτοί οι δικοί του πόροι, οικονομικοί και ενεργειακοί" μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο αν οι κατακτήσεις εδαφών προχωρήσουν πέραν του Ιράκ και της Συρίας, κυρίως στη Λιβύη, μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Αν μια μέρα το κράτος αυτό πέσει στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης, αυτή θα μπορεί να χρηματοδοτείται χωρίς πρόβλημα".

"Πρέπει να αποτραπεί η προέλαση του ΙΚ και η ίδρυση από αυτό τρομοκρατικών κρατών με όλα τα μέσα των παλιών κρατικών δομών, κάτι που θα επιβεβαίωνε περισσότερο τη θεωρία μου", για την εμφάνιση ενός μακροπρόθεσμου προβλήματος, τονίζει ο 59χρονος εισαγγελέας.

Στην Ισπανία, εκτιμάται ότι περίπου εκατό ακραίοι ριζοσπάστες ισλαμιστές έχουν φύγει για το πεδίο της μάχης. Τριάντα φέρεται να παραμένουν εκεί, τριάντα έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον είκοσι επέστρεψαν. Όλοι είναι στη φυλακή, παρακολουθούνται στενά για να αποτραπεί να προσηλυτίσουν ποινικούς κρατούμενους, όπως συνέβη με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Σχεδόν 120 ποινικοί κρατούμενοι "διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο", εκτιμά.

Και όσοι επέστρεψαν, που μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι δεδομένης της εξάπλωσης του ΙΚ, είναι "χαμένοι". "Η ψυχολογική τους προετοιμασία είναι τεράστια. Δεν μπορούν πλέον να επανενταχθούν στη ζωή της κοινωνίας", δηλώνει ο δικαστής, ενώ υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στο Ιντερνετ, είναι όμοιες με αυτές των "αιρέσεων".

Το Διαδίκτυο "δύσκολα ελέγχεται, πολύ πιο δύσκολα", σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, τονίζει. "Δεν γίνεται πια τόσο θόρυβος" για το Ιντερνετ, όπως γινόταν ακριβώς πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κάτι που είχε θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες πληροφοριών.

"Αλλά δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία. Η στρατηγική των μέσων ενημέρωσης είναι θεαματική. Δημιουργεί ένα εντυπωσιακό ρεύμα. Και το Διαδίκτυο επιτρέπει επίσης τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, την κοινοποίηση της πληροφορίας, τη διερεύνηση". Προπαντός, αυτές οι ενέργειες έχουν "τεράστια κοινωνική επίπτωση".

Παρότι άλλα αδικήματα προκαλούν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, όπως τα συγκοινωνιακά δυστυχήματα, "ενέργειες συγκεκριμένες και μεμονωμένες" όπως αυτή της διπλής επίθεσης στην Κοπεγχάγη, με δύο νεκρούς από πυρά και πέντε τραυματίες, "προκαλούν φοβερή ανασφάλεια".

"Με την τζιχαντιστική τρομοκρατία, η αίσθηση της απειλής είναι πολύ μεγάλη", προσθέτει επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη σεβασμού "των κανόνων της δημοκρατίας" για να καταπολεμούνται και να αποτρέπονται "καταστάσεις απαρτχάιντ", όπως αυτές που είχαν παρατηρηθεί σε ορισμένα προάστια της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα