Θάβει τους νεκρούς της η Τουρκία

Η Τουρκία, που επλήγη από την πλέον πολύνεκρη επίθεση της ιστορίας της, αρχίζει σήμερα την ταφή των θυμάτων των εκρήξεων. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προσέρχονταν σε μια διαδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες κηδείες ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που σκοτώθηκαν στην επίθεση, για την

οποία δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, θα τελεστούν σήμερα. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο απολογισμός αυξήθηκε αργά χθες βράδυ σε 95 νεκρούς και 246 τραυματίες, ενώ 48 χαροπαλεύουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Άγκυρας. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το φιλοκουρδικό κόμμα που είχε καλέσει στη διαδήλωση, διαβεβαίωσε χθες βράδυ μέσω Twitter ότι ο απολογισμός είναι 128 νεκροί.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες στις 10.04' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου είχαν φθάσει χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη την Τουρκία ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο συνδικάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς και, συγκεντρώνονταν στο σημείο αυτό για να καταγγείλουν την επανάληψη της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και των κούρδων ανταρτών.

Οι εκρήξεις μετέτρεψαν την πλατεία, που είχε γεμίζει με πτώματα, σε σκηνή πολέμου και προκάλεσαν πανικό στο πλήθος.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε μια "επίθεση μίσους κατά της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" και υποσχέθηκε ότι θα δώσει "την πιο ισχυρή απάντηση".

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχει "ισχυρές ενδείξεις" πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο καμικάζι.

Καθώς δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός υπέδειξε ως πιθανούς δράστες: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Η ιδιαίτερα φονική επίθεση πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης που ενισχύεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική χώρα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Κράτος φονιάς που έχει μετατραπεί σε μαφία

Μετά την επίθεση, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει οργισμένους διαδηλωτές που κατήγγειλαν την απουσία μέτρων ασφαλείας γύρω από το σημείο της συγκέντρωσης φωνάζοντας "αστυνόμοι δολοφόνοι".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκφράσει την "αλληλεγγύη" της χώρας του στην Τουρκία κατά της "τρομοκρατίας".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε μια "αποτρόπαια" ενέργεια και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μια επίθεση κατά των "πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε "οι δράστες αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών" να "προσαχθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης".

Το HDP ενοχοποίησε ρητά την κυβέρνηση. "Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος φονιά που έχει μετατραπεί σε μαφία", δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Στην Κωνσταντινούπολη και σε πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, χιλιάδες άνθρωποι καταδίκαζαν την κυβέρνηση φωνάζοντας "Ερντογάν δολοφόνε" και "η ειρήνη θα νικήσει". Παρόμοιες φιλοκουρδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Εκεχειρία του PKK

Το HDP, του οποίου μια προεκλογική συγκέντρωση είχε ήδη αποτελέσει τον στόχο βομβιστικής επίθεσης δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, έκανε λόγο για ομοιότητα ανάμεσα στην επίθεση στην Άγκυρα και σε αυτήν της 20ης Ιουλίου στο Σουρούτς, κοντά στο σύνορα με τη Συρία, που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές του ΙΚ και όπου 33 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος σκοτώθηκαν.

Στον απόηχο της επίθεσης του Σουρούτς, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας από την μια πλευρά και των ανταρτών του ΡΚΚ από την άλλη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ήδη εύθραυστη εκεχειρία που ίσχυε από τον Μάρτιο του 2013.

Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν έκτοτε σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στους κούρδους αντάρτες, ενώ οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν "εξοντώσει" περισσότερα από 2.000 μέλη του ΡΚΚ σε επιχειρήσεις αντιποίνων.

Οι κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες, μερικές ώρες μετά την επίθεση, την αναστολή της δράσης τους ενόψει των εκλογών. "Το κίνημά μας κήρυξε περίοδο αδράνειας για τις δυνάμεις των ανταρτών μας, εκτός αν υποστηρικτές μας και οι δυνάμεις των ανταρτών μας δεχτούν επίθεση. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα εμποδίσει μια δίκαιη εκλογή", δήλωσε η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK).

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι το PKK μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα. Αλλά οι αντάρτες αντέδρασαν τονίζοντας ότι "αυτή η σφαγή πρέπει να εκληφθεί ως μια συνωμοσία της κυβέρνησης του ΑΚΡ για να παραμείνει στην εξουσία".

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε επί δεκατρία χρόνια στο κοινοβούλιο, κυρίως λόγω του καλού ποσοστού που έλαβε το HDP. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα