«Θέλω να κάνω κι άλλη ταινία στην Ελλάδα»

To Αθηναϊκό κοινό γνώρισε τον σκηνοθέτη Θανάση Καρανικόλα, με αφορμή ένα ειδικό αφιέρωμα που του έκανε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο στο τμήμα "Ελληνικό Σινεμά, Τώρα!", στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας,. Προβλήθηκαν τότε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μεταξύ αυτών και το "Χαιμα", ντοκιμαντέρ γυρισμένο στους καταυλισμούς Αφγανών στην Πάτρα.

Εκείνη την περίοδο ο Θανάσης Καρανικόλας έκανε το μοντάζ

για την μεγάλου μήκους ταινία του, γυρισμένη στο Μαραθώνα με τίτλο "Στο Σπίτι". Η ταινία ολοκληρώθηκε και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αποσπώντας το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, μία σημαντική διάκριση για τον σκηνοθέτη, όλους τους συνεργάτες του αλλά και για τον Ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Θανάσης Καρανικόλας μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Ερ. Πως αποφασίσατε και ξεκινήσατε να κάνετε αυτή την ταινία;

Θ. Κ.: Η διάθεσή μου να μιλήσω για τη σχέση μιας αλλοδαπής γυναίκας που εργάζεται στο σπίτι μιας ελληνικής οικογένειας προέκυψε από μια συζήτηση που είχα με φιλικά μου πρόσωπα το 2009 και η οποία αφορούσε σε ένα ηθικό δίλημμα: Ουσιαστικά το ερώτημα ήταν κατά πόσο συμπεριφέρεται κανείς σωστά, έχοντας ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται χωρίς άδεια εργασίας στο σπίτι τους και δίνοντάς τους την ψευδαίσθηση ότι ανήκουν στην οικογένεια αυτή. Όταν όμως έρθει η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες για κάτι σοβαρό, πώς συμπεριφερόμαστε; Ποιος θα ήταν ο ορθός ηθικά τρόπος να συμπεριφερθεί κανείς; Από εκεί ξεκίνησε όλη η ιστορία.

Όλο αυτό μου γέννησε την ανάγκη να πλάσω έναν χαρακτήρα, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την αδικία που της γίνεται με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Δεν ήθελα να φτιάξω μια ταινία με έναν χαρακτήρα ο οποίος θα εκδικηθεί, θα διεκδικήσει ή θα απαιτήσει, όπως έχουμε δει κυρίως σε αμερικανικές ταινίες. Προσπάθησα να βρω μία κεντρική ηρωίδα η οποία θα αντιμετωπίσει, όπως η Νάντια, με τελείως δικό της τρόπο αυτό που της συμβαίνει.

Ερ.: Πως αισθανθήκατε κερδίζοντας το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου;

Θ.Κ.: Είναι μία μεγάλη τιμή για μένα, γιατί κάνουν αιτήσεις χιλιάδες ταινίες στο Φεστιβάλ κι επιλέγουν σε όλα τα τμήματα γύρω στις 400. Οπότε είναι από μόνο του μία βράβευση το να λαμβάνει μέρος κανείς εκεί.

Ερ.: Ενδιαφέρεστε να συνεχίσετε να γυρίζετε ταινίες στην Ελλάδα;

Θ. Κ.: Φυσικά. Ζω στη Γερμανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά είμαι Έλληνας. Με αφορά η ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να ειπωθούν κάποια πράγματα. Το βλέπετε, εξάλλου, και από άλλους συναδέλφους κινηματογραφιστές, πόσες πολλές ταινίες γίνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία, συνήθως, στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να πούμε κάποια πράγματα που μας ενοχλούν. Θέλω να ξανάρθω, να κάνω κι άλλη ταινία στην Ελλάδα, να συνεχίσω να γράφω σενάρια για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα