Θέλουμε όλα τα σχολεία να είναι άριστα
Κατά της κατάργησης των εξετάσεων εισαγωγής στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία τάσσονται εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές, στην έρευνα του Αθήνα 984, που άνοιξε το συγκεκριμένο φάκελο με φόντο τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.
«Δεν θέλουμε κάποια σχολεία
Οι δημοσιογράφοι του Αθήνα 9.84 Ισίδωρος Ρούσσος και Νικολέττα Αυλωνίτη άνοιξαν σήμερα τον φάκελο για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.
Στα Πειραματικά Σχολεία εφαρμόζονται και αξιολογούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας, εισάγονται και αξιοποιούνται για εκπαιδευτική χρήση νέες τεχνολογίες, υποστηρίζεται η εισαγωγή των παιδιών στις τέχνες και διευκολύνεται η πρόσβαση τους στα επιτεύγματα του πολιτισμού.
Οι εκπαιδευτικές καινοτομίες, οι οποίες αναπτύσσονται και εφαρμόζονται σε ένα Πειραματικό σχολείο, πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του μαθητικού πληθυσμού και συνεπώς σε ένα τυχαίο δείγμα, το οποίο μπορεί να προκύψει µόνο από την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα σχολεία αυτά µε κλήρωση.
Ο θεσμός των Πειραματικών σχολείων εισάγεται αρχικά με τις ρυθμίσεις του ν. 4376/1929 και την ίδρυση Πειραματικών Σχολείων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία των αντίστοιχων Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων.
Στα επόμενα χρόνια ιδρύονται πειραματικά σχολεία σε άμεση σχέση με τα πανεπιστήμια και τις σχολές τους, οι οποίες παράγουν εν δυνάμει εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας ή και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Θεσσαλία κλπ).
Τα σχολεία που ιδρύθηκαν σε εφαρμογή του Ν. 3966/2011 ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν ως Πειραματικά Σχολεία και εξακολουθούν να συνδέονται ή συνδέονται σταδιακά με Α.Ε.Ι. ή Προγράμματα Έρευνας και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (όπως προβλέπεται και στο άρθρο 46 του Ν. 3966/2011), ώστε να πληρούν τους όρους λειτουργίας ενός πειραματικού σχολείου.
Τα Πρότυπα Σχολεία
Τα Πρότυπα σχολεία είναι σχολεία τα οποία οργανώνονται και λειτουργούν σε υποδειγματικές συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται από τα πορίσματα της εκπαιδευτικής θεωρίας και διδακτικής πρακτικής. Υποδειγματικές συνθήκες κτηριακών υποδομών, υλικο-τεχνικής υποδομής, οργανωτικής δομής, επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτικών, σχέσης μαθητών-εκπαιδευτικών, διδακτικών πρακτικών κλπ.
Στα Πρότυπα αυτά σχολεία περιελήφθησαν και μια σειρά «ιστορικών» σχολείων τα οποία είχαν ιδρυθεί ως κληροδοτήματα από το τέλος του 19ου αιώνα με κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά και ίδιους πόρους, ώστε να λειτουργούν ως υποδειγματικά, πρότυπα σχολεία, για τα σχολεία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Διαδικασίες επιλογής μαθητών και μαθητριών για το Λύκειο θα γίνονται μόνο για τυχόν συμπληρωματικές θέσεις, οι οποίες θα καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων του Νόμου 3966/2011 προφανώς θα αξιολογηθεί, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τους κανόνες λειτουργίας τους.
Σε διάλογο με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους γονείς και τους φορείς τους, θα προσδιοριστούν τόσο τα κριτήρια αποτίμησης, ποιοτικά και ποσοτικά, των διδακτικών μονάδων, του διδακτικού έργου, της απόδοσης των διδασκόντων, των τρόπων επιλογής τους κλπ.
Θα αποτιμηθεί επίσης η επίδραση της λειτουργίας των σχολείων αυτών στην ενίσχυση της παραπαιδείας, των φροντιστηρίων, των ιδιαίτερων μαθημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στα σχολεία αυτά.
Η διαδικασία αξιολόγησης των σχολείων αυτών και των επιπτώσεων της λειτουργίας τους θα οργανωθεί και θα εποπτευθεί από τη νέα Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών και Προτύπων Σχολείων.
«Το επιτυχημένο μοντέλο των πρότυπων-πειραματικών σχολείων καταργείται χωρίς αξιολόγηση κάτι που είναι ακατανόητο. Τα σχολεία αυτά έχουν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης , γεγονός που ενοχλεί όσους στιγματίζουν την αριστεία ως ρετσινιά. Πρόκειται περί ιδεοληψιών που εξισώνουν τα καλά σχολεία προς τα κάτω καθώς μάλλον "χαλούν την πιάτσα"», δήλωσε ο Γιάννης Αντωνίου, παραιτηθείς αντιπρόεδρος διοικούσας επιτροπής πρότυπων-πειραματικών σχολείων.
«Το θέμα δεν είναι οι εξετάσεις. Προκαλεί απορία γιατί το υπουργείο Παιδείας έχει ρίξει τόσο βάρος σ' ένα τόσο μικρό δείγμα σχολείων ενώ η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει τόσα προβλήματα. Η κοινωνία θέλει να παραμείνουν αυτά τα σχολεία. Προέχει η αξιολόγηση τους, να τελειώσει η θητεία τους και μετά να δούμε τα κριτήρια εισαγωγής και αν χρειάζεται διαχωρισμός» τόνισε ο Kωνσταντίνος Κοντογιάννης, διευθυντής του γυμνασίου πειραματικού σχολείου Πλάκας και συνέχισε: «Μύθος η αριστεία. Η πλειοψηφία των παιδιών που μπήκαν φέτος είναι του 14-15. Μύθος, επίσης, και το ότι τα σχολεία αυτά είναι ταξικά. Στο δικό μου σχολείο υπάρχουν παιδιά μεταναστών, ανέργων και παιδιά που έχουν πάρει πιστοποιητικά γλωσσομάθειας χωρίς επιπλέον φροντιστήριο, μόνο με μάθημα στο σχολείο».
Ο Βασίλης Κρανάς διευθυντής της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπέρ των εξετάσεων στα πρότυπα και όχι στα πειραματικά διότι τα πειραματικά πρέπει να έχουν μαθητές όλων των βαθμίδων για να μπορεί κάποιος να ελέγξει αν μια καινοτόμος δράση δουλεύει καλά κτλ. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε άριστους μαθητές. Ο διαχωρισμός προτύπων- πειραματικών δεν πηγαίνει κάλα. ή το ένα θα είναι ή το άλλο. Τα τελευταία δύο χρόνια που έγιναν εξετάσεις το επίπεδο των μαθητών είναι υψηλότερο. Αν θέλουμε να έχουμε πρότυπα πρέπει να έχουμε και εξετάσεις. Αλλιώς δεν διαφέρουν σε κάτι απο τα άλλα σχολεία».
«Είναι λάθος οτι τα πρότυπα-πειραματικά σχολεία έχουν συνδεθεί με τις εξετάσεις. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν με διαφοροποιημένη ύλη, προάγοντας τις ιδιαίτερες δυνατότητες των μαθητών. Πειραματισμός μπορεί να υπάρξει και με εξετάσεις και με κλήρωση. Ωστόσο, οι μαθητές που εισάγονται με εξετάσεις λεχουν μια ψυχολογική διάθεση να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο. Ο θεσμός πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πολυ βιαστική κίνηση να αλλάξει τώρα» δήλωσε η πρόεδρος ΕΛΜΕ πρότυπων-πειραματικών σχολείων, Λαμπρινή Παπατσίμπα.
Ο Στέλιος Μαρκαντωνάκης, πατέρας παιδιού που φοιτά σε πειραματικό σχολείο εξέφρασε και αυτός την δική του άποψη: «Ξαφνιαστήκαμε. Επιλέξαμε και εισαχθήκαμε σε ένα συγκεκριμένο σχολείο με συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένο υψηλό επίπεδο και αυτό τώρα αλλάζει. Τα πειραματικά σχολεία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να είναι η δημόσια εκπαίδευση και πρέπει να αξιολογηθεί πριν διαφοροποιηθεί»
Η Χαρίσια Aθουσάκη, μαθήτρια Β Γυμνασίου, έδωσε εξετάσεις για την πρώτη γυμνασίου. Δεν πέτυχε, αφού δεν προετοιμάστηκε εντατικά. Πιστεύει οτι πολλοί απο τους επιτυχόντες βοηθήθηκαν απο την παραπαιδεία αλλά θεωρεί οτι δεν πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις
Και ο Πέτρος Δρόσος, γονέας παιδιού που δεν πέτυχε σε εισαγωγικές εξετάσεις, πιστεύει ότι με τις εξετάσεις φιλτράρονται τα επίπεδα των μαθητών, ενώ δεν θεωρεί οτι με εντατικό φροντιστήριο εξασφαλίζεται εισαγωγή σε πειραματικό σχολείο. Πέρυσι που έδωσε εξετάσεις η κόρη του ελάχιστοι απο τους επιτυχόντες έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα.
«Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ευχαριστημένη με το θεσμό. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως η αντικατάσταση των ενδιάμεσων εξετάσεων αλλά πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις στην εισαγωγή σε αυτά. Πάντως, πιο σπουδαίο είναι να επεκταθεί ο θεσμός, να γίνουν δηλαδή περισσότερα πειραματικά σχολεία ενδεχομένως και σε κάθε πόλη» δήλωσε ο Θάνος Τσιμπερδώνης, πρόεδρος αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής.
Τέλος η Δέσποινα Στυλιάρα, μαθήτρια Β' Γυμνασίου στο Πειραματικό της Πλάκας είπε χαρακτηριστικά: «Μπήκα μέσω εξετάσεων στο σχολείο αλλά δεν βρήκα αγχωτική την διαδικασία καθότι αποτελούσε στόχο για μένα να μπω σε πειραματικό. Δεν υπήρχε λόγος να κάνω φροντιστήρια. Τάσσομαι υπέρ των εισαγωγικών εξετάσεων στα πειραματικά γιατί τα σχολεία αυτά διαφέρουν απο τα κοινά και το επίπεδο των μαθητών πρέπει να είναι υψηλότερο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η είδηση για τον αγνοούμενο Βαγγέλη που σκορπά χαμόγελα...
- Συγκλονιστικά στοιχεία στο φως για την 17χρονη μαθήτρια στη Ρώμη - Τι έγινε και το κορίτσι βρέθηκε στο κενό;
- Χώρισε τον άντρα της για τα… υπερβολικά του προσόντα
- Η ορμόνη που ρίχνει το βάρος και ρυθμίζει το σάκχαρο
- Βρέθηκε η 14χρονη Βάγια από τα Καμίνια
- «Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν έφυγε ποτέ από τα Γιάννενα» – Αιχμές για την απομάκρυνση του αρμόδιου αξιωματικού
- Καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ
- Νέα επίθεση-κράξιμο στην Παπαρίζου: «Καταστροφικά αυτά που φόρεσε!»
- 21 χρόνια χωρίς τη Μελίνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Η ορμόνη που ρίχνει το βάρος και ρυθμίζει το σάκχαρο
- «Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πριν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ»
- Θέλουμε όλα τα σχολεία να είναι άριστα
- WSJ: «Ανταγωνισμός» Ελλάδας-Γερμανίας
- ΜΟΕ και με τα Σκόπια
- Ανακαλύφθηκε το πιο γρήγορο άστρο του γαλαξία μας
- Ο Κοέλιο δεν κατέβαλε τις κοινωνικές εισφορές
- «Σκαρφάλωσε» στα 61 δολάρια το βαρέλι
- Επίσκεψη στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου
- Διχασμένη η γερμανική κοινή γνώμη
- Τελευταία Νέα Athina984
- Θέλουμε όλα τα σχολεία να είναι άριστα
- Ο Κοέλιο δεν κατέβαλε τις κοινωνικές εισφορές
- «Έντα Γκάμπλερ»
- Νίκη και...εκδίκηση
- Σχεδιάζεται η ίδρυση κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός ΕΕ
- Απάντηση Μοσκοβισί σε Παπαδημούλη
- Στα δικαστήρια και πάλι σήμερα ο Κασιδιάρης
- Επίσκεψη στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου
- ΜΟΕ και με τα Σκόπια
- Διχασμένη η γερμανική κοινή γνώμη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ματς του Γιουρόπα Λιγκ... με 1 λίρα!
- Πρόεδρος χτυπάει στα γεννητικά όργανα δημοσιογράφο (vid)
- Ανόρθωση: Επισπεύδοντας το μέλλον
- Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις
- Κοντά στα 61 δολ. η τιμή του μπρεντ
- Ιερουσαλήμ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς - Τέσσερις τραυματίες
- FITCH: ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ «GREXIT», ΑΛΛΑ ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
- Πέντε λάθη που κάνουν οι γυναίκες στο makeup
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΜΑΤΣ... ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
- Στουρνάρας: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις