Θέμα χρόνου η θεραπεία της τύφλωσης

Ενα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της τύφλωσης βρέθηκαν επιστήμονες από το University College London, οι οποίοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την όραση σε ποντίκια και πλέον πιστεύουν ότι ίσως μια μέρα καταφέρουν να τη θεραπεύσουν και στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές πήραν από νεότερα ποντίκια υγιή κύτταρα, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού και είναι απαραίτητα για την όραση στο ημίφως.

Στη

συνέχεια τα εμφύτευσαν στα μάτια ποντικιών που είχαν χάσει την όρασή τους και έπειτα από τέσσερις με έξι εβδομάδες διαπίστωσαν ότι είχαν αρχίσει να λειτουργούν σχεδόν κανονικά, καθώς είχαν σχηματίσει τις συνδέσεις που χρειάζονται για τη μεταφορά των πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Μάλιστα, όταν οι επιστήμονες μετέφεραν τα ποντίκια σε χώρο που φωτιζόταν αμυδρά, εκείνα είδαν αμέσως την έξοδο και στράφηκαν προς το μέρος της. Αντίθετα, τα ποντίκια που δεν είχαν υποβληθεί στη θεραπεία έκαναν κύκλους χωρίς να κατευθύνονται προς την έξοδο, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα υπόλοιπα έβλεπαν πού πήγαιναν. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για πρώτη φορά ότι τα κύτταρα αυτού του τύπου, όταν εμφυτεύονται σε μάτια που δεν είναι υγιή, μπορούν να ενσωματωθούν στον δυσλειτουργικό αμφιβληστροειδή του ματιού ενηλίκων και να βελτιώσουν πραγματικά την όραση» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνά τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο η εξέλιξή της τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι και να πιστεύουν ότι μια μέρα θα βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες που προκαλούν τύφλωση, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδος. Οπως αναφέρουν στην έρευνα, η πρώτη κλινική δοκιμή ίσως γίνει έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια. «Πολλοί ασθενείς που έχουν χάσει την όρασή τους λένε ότι θα ήθελαν πάρα πολύ να κάνουν μια θεραπεία που θα τους δώσει τη δυνατότητα έστω να βλέπουν λίγο φως και να μπορούν να κατευθύνονται προς κάποια έξοδο ή πόρτα» λέει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ρόμπιν Αλι.

Πηγή: dimokratia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα