Τι παράγουμε στην Ελλάδα

Με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον υπολογιστή έρχονται απευθείας σε επικοινωνία οι καταναλωτές με τους παραγωγούς. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενημερώνονται για τα ελληνικά προϊόντα και να τα προμηθεύονται χωρίς μεσάζοντες.

Επί μέρους προϊόντα , όπως είδαμε στο πλαίσιο της έρευνας «Τι παράγουμε στην Ελλάδα» η οποία παρουσιάζεται καθημερινά στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, μπορούν να αναζητήσουν απευθείας από τις εταιρείες παραγωγής τους όσοι ενδιαφέρονται, όπως μέλι, ιπποφαές και άλλα, ενώ
πληθαίνουν και οι ιστότοποι που αναλαμβάνουν τη σχετική αναγκαία ενημέρωση του κόσμου.

H GFB Global FoodBank είναι ο χώρος όπου συγκεντρώνονται οι παραγωγοί και ενημερώνονται για το τι ζητούν οι ξένοι, ώστε να έρθουν σε επαφή για τυχόν εξαγωγές.

Το site www.gyri.gr προσφέρει πληροφορίες για την ελληνική αγροτική παραγωγή και φέρνει σε επαφή όσους παράγουν και διαθέτουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα με όσους καταναλώνουν.

Το agrotikabook.gr αποτελεί μία πλατφόρμα όπου οι παραγωγοί ενημερώνουν τους καταναλωτές τους για τα διαθέσιμα προϊόντα και τις τιμές ενώ υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση για όλα τα αγροτικά και καταναλωτικά θέματα.

Παραγγελίες μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν από το allilegion.gr όπου συγκεντρώνονται οι προσφορές από τους παραγωγούς όλης της χώρας. Πρόκειται για συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικό.

Υπάρχουν βεβαίως κι άλλες τέτοιες δράσεις ... σε επίπεδο διάθεσης και προμήθειας προϊόντων διατροφής.

Δε συμβαίνει το ίδιο και σε άλλους τομείς όπως η ένδυση, όπου η διάθεση προϊόντων γίνεται μέσω καταστημάτων ακόμη και διαδικτυακών. Σε μία συζήτηση για το τι παράγουμε δεν θα μπορούσε να λείπει η κλωστοϋφαντουργία που κάποτε γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στη χώρα μας. Πλέον πολλές βιοτεχνίες έχουν κλείσει, ενώ όσες έχουν μείνει και δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαγωγών, εξάγουν ρούχα που δεν έχουν κοπεί και ραφτεί στην Ελλάδα, αλλά σε χώρες χαμηλού κόστους. Ο Βασίλης Μασσέλος, πρόεδρος Συνδέσμου πλεκτικής και ετοίμου ενδύματος μίλησε στον Αθήνα 9.84.

Ειδικά στον τομέα της ένδυσης ... αυτό που ανθεί πλέον στη χώρα μας είναι τα second hand καταστήματα.

'Ενας άλλος κλάδος ο οποίος ανθούσε στη χώρα μας στο παρελθόν είναι η καλλιέργεια καπνών. Σήμερα η κατάσταση στο χώρο έχει αλλάξει δραματικά.

Οι βασικοί τύποι καπνού είναι δύο : τα Αμερικάνικα καπνά (Βιρτζίνια, Μπέρλεϋ και Fire-cured) και τα Ανατολικά καπνά που καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία και Συρία.
Τα καλύτερης ποιότητας ανατολικά καπνά φύονται στις Μεσογειακές χώρες και ωριμάζουν κυρίως τις ξηρές περιόδους χωρίς πολλές βροχές.

Στη χώρα μας ωστόσο, όπου καλλιεργούνταν περί τις 80 ποικιλίες, υποποικιλίες και βιότυποι καπνών, από το 2006, λόγω αλλαγής του συστήματος επιδότησης των καπνών στα πλαίσια αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μειώθηκε δραματικά η καλλιέργεια καπνών.

Το 2006 το τοπίο άλλαξε δραματικά :
από
Keywords
Τυχαία Θέματα