«Τίμιος συμβιβασμός»

«Αν θα έχουμε μία συμφωνία αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι ένας τίμιος συμβιβασμός, ακόμα και αν έχει πολλά επώδυνα στοιχεία» , τόνισε στην Τρόικα του ΑΘΗΝΑ 9,84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, «Δεν έχω αμφιβολία ότι ένας τίμιος συμβιβασμός θα περάσει από τη Βουλή.
Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε συμφωνία... Τίμιος συμβιβασμός είναι αυτός που ρυθμίζει το χρέος, δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει και μας δίνει πολιτικό χρόνο και χώρο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας... Έχουμε υποβάλει ένα σύνολο τεχνικών προτάσεων για αυτά που ζητάμε. Μπορεί να μη γίνουν δεκτές όλες, αλλά πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη δέσμευση για το τι θα γίνει με το χρέος».

«Δεν θέλουμε δάνειο, γιατί νέο δάνειο, σημαίνει νέο μνημόνιο με όρους πολιτικής και μέτρα πολιτικής που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε. Άρα, την τρέχουσα χρονιά πρέπει να χρηματοδοτήσουμε το κράτος με τα έσοδά του, δηλαδή τη φορολογία. Και επειδή δεν είναι δυνατό στη μέση της χρονιάς να έχεις ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, πολλά από αυτά τα μέτρα τα οποία αναγκαστικά προτείνουμε -ακριβώς για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κράτος-, είναι εκτός λογικής μας... Είναι κόκκινη γραμμή να μην πάμε σε νέο δάνειο, διότι το νέο δάνειο σημαίνει νέα υποταγή σε πολιτική χειραγώγηση της κυβέρνησης, κάτι που δεν δεχόμαστε. Από εκεί συνάγεται η ανάγκη αυτή η χρονιά να έχει επώδυνα εισπρακτικά μέτρα... Ποτέ δεν θα δεχθούμε να πάμε σε μία συμφωνία που δεν θα μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό αντιδρούν (σ. σ. οι εταίροι), γι' αυτό και δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που "μάτωσαν" από την κρίση, χωρίς δικαιώματα. Η άλλη πλευρά θέλει τα βάρη της αντιμετώπισης της κρίσης να γυρίσουν ξανά στους πιο αδύναμους... Πολλά από τα εισπρακτικά μέτρα που έχουμε, τα φορολογικά, δεν είναι κοινωνικά δίκαια, όπως θα θέλαμε. Τα χρειαζόμαστε όμως για να χρηματοδοτήσουμε το κράτος... Είναι αναγκαιότητα σε ένα βαθμό η ύπαρξη άδικων φορολογικών μέτρων και προσπαθήσαμε να διορθώσουμε αυτή την αδικία εντοπίζοντας τις νέες φορολογικές μας παρεμβάσεις, τις παραμετρικές -αυτές που δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του συστήματος να το κάνουν δίκαιο, αλλά προσπαθούν να το βελτιώσουν-, στα υψηλότερα εισοδήματα. Είναι καλύτερο να φορολογήσεις τα κέρδη μίας επιχείρησης όταν έχει κέρδη άνω των 500.000 ευρώ από το να φορτώσεις πάλι τα βάρη στο μικρομεσαίο επιχειρηματία...».

«Δεν είναι δυνατόν να λύσεις το ασφαλιστικό σύστημα μακροπρόθεσμα με την αποδοχή ότι θα έχεις το 30% του εργατικού δυναμικού εκτός αγοράς εργασίας. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό και στοιχεία εξορθολογισμού, όπως η περικοπή των πρόωρων συντάξεων, τα εφαρμόζουμε από τώρα. Δεν είναι δυνατόν όμως να δεχθούμε ρήτρες μηδενικού ελλείμματος τώρα. Δεν μπορούμε δηλαδή να δεχθούμε να σταματήσει τώρα η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ταμείων και γιατί θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα και γιατί είναι ευθύνη του κράτους το ότι ληστεύτηκαν τα αποθεματικά των ταμείων, που είναι ένας από τους λόγους που το ασφαλιστικό σύστημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Λέμε, ο εξορθολογισμός των συντάξεων -να περικοπούν οι πρόωρες συντάξεις- να γίνει από το 2016 και όχι από τώρα και γιατί πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένας χρόνος για τον προγραμματισμό της ζωής του καθενός και γιατί από την επόμενη μέρα θα υπάρξει μαζικό κύμα αποχωρήσεων πριν προλάβουμε να αλλάξουμε το νόμο και αυτό θα είναι το τελικό πλήγμα στο ασφαλιστικό σύστημα».

«Η βασική διαφορά αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ότι ενώ εμείς τους προτείνουμε ισοδύναμα -με βάση τη δική μας λογική-, δεν είναι λογικό οι δανειστές να αμφισβητούν αυτό το μείγμα πολιτικής, γιατί δεν τους πέφτει λόγος. Αυτό που τους νοιάζει είναι να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Η εμμονή τους σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής σημαίνει ότι ανακατεύονται σε πράγματα που δεν τους αφορούν. Ή θα υπάρξει μία τίμια συμφωνία -επώδυνη αλλά τίμια- και αυτή η συμφωνία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει από τη Βουλή ή δεν θα έχουμε συμφωνία. Αυτό το ενδεχόμενο που όλοι απευχόμαστε (σ.σ. να μην υπάρξει συμφωνία) σημαίνει ότι θα πάμε σε μία επιλογή που θα είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε μέχρι στιγμής και θα διερευνήσουμε τις εναλλακτικές μας. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές στην πολιτική».

«Κανένας επίορκος δεν γυρίζει. Το παλιό σύστημα έλεγε ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος κατηγορείται για οτιδήποτε, αυτομάτως έβγαινε εκτός καθηκόντων. Αυτό το αλλάξαμε. Είπαμε ότι αυτομάτως θα βγαίνει όποιος κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα, ο παιδεραστής στο σχολείο ή οποίος έχει προφυλακιστεί για άλλες περιπτώσεις και θα περιμένει να δικαστεί από το πειθαρχικό. Επειδή τον κατηγορήσαμε, δεν θα πρέπει να δικαστεί από το πειθαρχικό συμβούλιο. Δεν αρκεί η κατηγορία. Και το επ' αυτοφώρω πρέπει να κριθεί με απόφαση από το δικαστήριο ή από το πειθαρχικό συμβούλιο».
Keywords
Τυχαία Θέματα