Τιμωρία για fans του GOT

Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους πρόλαβαν να δουν στο διαδίκτυο τα πρώτα επεισόδια του 5ου κύκλου της επικής σειράς «Game of Thrones», τα οποία διέρρευσαν στο διαδίκτυο λίγο πριν την πρεμιέρα, προκαλώντας αναστάτωση στους συντελεστές.

Το twitter αποφάσισε να τιμωρήσει όχι μόνο όσους τα διέρρευσαν(οι συντελεστές της παραγωγής ισχυρίζονται πως τα έστειλαν μόνο στους κριτικούς των σειρών), αλλά και όσους δεν συγκράτησαν την περιέργειά τους και τα είδαν.

«Όποιος παραβίασε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας θα απαγορευθεί προσωρινά ή μόνιμα» ανακοίνωσε το Periscope του twitter κάτι που σημαίνει πως η τιμωρία των χρηστών μπορεί να είναι από μία απλή προειδοποίηση μέχρι μια μόνιμη απαγόρευση, ανάλογα με τη φύση της παραβίασης.

Στόχος του Periscope είναι να κάνει τους χρήστες να σέβονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων, γι' αυτό τους απειλεί ακόμα και με μπλοκάρισμα του λογαριασμού τους στο twitter αν δεν συνετιστούν.

Το ιστορικό «δώρο» των τεσσάρων επεισοδίων!

Κι εκεί που όλος ο κόσμος περίμενε το βράδυ του (δικού μας) Πάσχα για να δει το πρώτο επεισόδιο της πολυαναμενόμενης 5ης σεζόν του «Game of Thrones», ξαφνικά πανικός! Το πρωί της Κυριακής, τα 4 πρώτα επεισόδια του κύκλου (σχεδόν ο μισός δηλαδή) κυκλοφορούσαν παντού στο Διαδίκτυο, έχοντας προφανώς διαρρεύσει και βάζοντας τους φαν της σειράς σε...πειρασμό. Κι αυτό γιατί, είτε «νομοταγείς» είτε ούτως ή άλλως «πειρατές», οι τηλεθεατές χρειάστηκε να επιστρατεύσουν αρκετή αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην κατεβάσουν απευθείας όλα τα επεισόδια για να δουν τι συμβαίνει παρακάτω. Για να μην αναφέρουμε τον παγκόσμιο χαμό στα σόσιαλ μίντια με όσους συζητούσαν ήδη τις εξελίξεις του 4ου επεισοδίου, ενώ άλλοι δεν είχαν δει καν το πρώτο. Πώς, όμως, έγινε η διαρροή; Οι κόπιες που κυκλοφόρησαν ήταν κάποιου από τα λεγόμενα screener preview, των ηλεκτρονικών αντιτύπων δηλαδή, τα οποία στέλνονται κυρίως σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, προκειμένου να προετοιμαστούν για την έναρξη της σειράς. Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αρκεί μια διαρροή ώστε η πολυδιαφημισμένη πρεμιέρα να τιναχτεί στον αέρα.

Τα πράγματα, πάντως, δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Μπορεί, δηλαδή, τα παράνομα «κατεβάσματα» να ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ταυτόχρονα ωστόσο ο αριθμός των τηλεθεατών -τουλάχιστον στην Αμερική- που είδαν νόμιμα το πρώτο επεισόδιο αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με την έναρξη της προηγούμενης σεζόν. Οι εκτιμήσεις, βέβαια, λένε πως αυτό το ποσοστό θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο χωρίς την πασχαλιάτικη έκτακτη εξέλιξη, όμως, ρεαλιστικά μιλώντας, σχεδόν οποιαδήποτε άλλη σειρά θα δεχόταν σοβαρότατο πλήγμα από μια διαρροή τέτοιου βεληνεκούς. Ειδικά το πρώτο επεισόδιο κάθε κύκλου, και η ανάλογη «φιλολογία» που αναπτύσσεται γύρω του, θεωρείται πολύ σημαντικό σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Εκείνο που δείχνει να σώζει το «Game of Thrones» είναι η συνολική ποιότητα των υπηρεσιών του HBO. Οι πολυπληθείς συνδρομητές του στην Αμερική, συνηθισμένοι στην άψογη, υψηλής ανάλυσης εικόνα και ήχο, δεν διατίθενται εύκολα να τα θυσιάσουν για να δουν 2-3 επεισόδια παραπάνω σε χαμηλότερα στάνταρ. Επιπλέον, η νέα υπηρεσία HBO Now, που επιτρέπει τη θέαση σε οποιαδήποτε συσκευή ανεξαρτήτου καλωδιακής σύνδεσης, καθώς και η ταυτόχρονη μετάδοση σε 170 χώρες, λειτούργησαν προς όφελος της «ταλαιπωρημένης» πρεμιέρας.

Εχοντας, πάντως, την πρόσφατη εμπειρία τού να δεις μια ολόκληρη σεζόν αγαπημένης σειράς μονομιάς (έγινε νόμιμα από το Netflix με το «House of Cards»), μπορεί κανείς να καταλάβει και τους «ανυπόμονους». Το κακό γι' αυτούς είναι πως θα χρειαστεί να περιμένουν έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να δουν νέο επεισόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα