Την... αυτορρύθμιση του χρέους τους προτιμούν οι φορολογούμενοι

Του Σπύρου Δημητρέλη

Οι περισσότεροι οφειλέτες του δημοσίου ρυθμίζουν τα χρέη τους μόνοι τους! Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι ενώ αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους δεν ακολουθούν την τυπική διαδικασία ρύθμισης του χρέους τους. Δημιουργούν ένα δικό τους «πρόγραμμα αποπληρωμής» και κάθε μήνα πληρώνουν στην εφορία όσα μπορούν να πληρώσουν αναλαμβάνοντας όμως το κόστος των τσουχτερών

προσαυξήσεων που ανέρχονται σε έως και 3% μηνιαίως. Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε, ωστόσο, ότι θα γίνει ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών η οποία θα είναι νέου τύπου, λαμβάνοντας υπόψη πολλά χαρακτηριστικά οικονομικής φύσεως του οφειλέτη.

Κατά τη διάρκεια του 2012 οι φορολογούμενοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το δημόσιο συνολικού ύψους 13,1 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθεί το πρόστιμο ύψος 4,8 δις ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στην χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, βεβαιώθηκε τον Ιούνιο και κατέστη ληξιπρόθεσμο στη συνέχεια, τότε η καθαρή αύξηση του ληξιπρόθεσμου χρέους των φορολογούμενων το 2012 ανήλθε στα 8,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, εντός του 2011, οι φορολογούμενοι, εξόφλησαν το ποσό των 1,37 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν προήλθε μόνο από τις ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης και την πολιορκία των οφειλετών από τις εφορίες. Σημαντικό ποσό το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί αφορά ετεροχρονισμένες πληρωμές που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία τους οι ίδιοι οι φορολογούμενοι.

Τι ακριβώς κάνουν; Ο φορολογούμενος, για παράδειγμα, στον οποίο βεβαιώθηκε τον περασμένο Αύγουστο μέσω του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος το ποσό των 4.000 ευρώ και είχε οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ μπορούσε να εξοφλήσει το φόρο σε έως και έξι μηνιαίες δόσεις των 666,66 ευρώ με την πρώτη δόση να έπρεπε να πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2013. Αντί για την καταβολή 666,66 ευρώ το μήνα πηγαίνει στο τμήμα Εσόδων της εφορίας και ζητά να πληρώσει ένα μικρότερο ποσό, αυτό το οποίο αντέχει οικονομικά (π.χ. 200 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνει το κόστος των προσαυξήσεων αλλά και μειώνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο να κινηθούν εναντίον του μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, συντάξεων κλπ). Ουσιαστικά θα εξοφλήσει την οφειλή του όχι σε έξι μήνες αλλά σε 20 μήνες καταβάλλοντας ωστόσο, σημαντικές προσαυξήσεις.

Πόση προσαύξηση χρεώνει η εφορία

Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τον λεγόμενο ΚΕΔΕ, κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 1% επί του ποσού της οφειλής (στους παρακρατούμενους φόρους είναι 3%) ενώ η συνολική προσαύξηση δεν μπορεί να υπερβεί το 200% (στους παρακρατούμενους φόρους είναι 120%) της αρχικής οφειλής. Το "τρυκ" όμως που επιβαρύνει τους φορολογούμενους ακόμη περισσότερο είναι ότι ακόμη και αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος για μια ημέρα την εξόφληση της οφειλής χρεώνεται την προσαύξηση για ολόκληρο το μήνα. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο φορολογούμενος που αντί για 666,66 κατέβαλε 200 ευρώ, χρεώνεται τον πρώτο μήνα προσαύξηση για το ποσό των 466,66. Για το ποσό αυτό τον πρώτο μήνα χρεώνεται με προσαύξηση 4,67 ευρώ. Μάλιστα, ακόμη και αν εξοφλήσει τη δόση του με μερικές ημέρες καθυστέρηση τότε θα χρεωθεί την προσαύξηση για όλο το μήνα, δηλαδή το σύνολο των 4,67 ευρώ.

Έρχεται νέα ρύθμιση

Ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" τη θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών των φορολογούμενων, η οποία όμως θα είναι μόνιμη και θα ενσωματωθεί στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων και του ύψους της μηνιαίας δόσεις θα λαμβάνονται υπόψη πολλά χαρακτηριστικά, όπως είναι η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το ύψος της οφειλής, η προηγούμενη συμπεριφορά του αναφορικά με ρυθμίσεις που του έχουν χορηγηθεί κ.ά. Ο ίδιος προανήγγειλε και τη διαγραφή χρεών τα οποία δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν προκειμένου να ελαφρύνει τις υπηρεσίες από το διοικητικό κόστος παρακολούθησής τους. Επίσης, είπε ότι θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να τους διενεργηθεί έλεγχος πόθεν έσχες.

spiros.dimitrelis@capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα