Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η επεξερασία του ν/σ για την ιθαγένεια

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια από τις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου. Η διαδικασία συνεχίζεται την Παρασκευή με ψηφοφορία επί των άρθρων και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Σε τοποθέτησή της κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επανέλαβε την ικανοποίησή της για το επίπεδο του διαλόγου,

των επιχειρημάτων και την προσπάθεια σύγκλισης των ομιλητών με το νομοσχέδιο.

"Κάνουμε μια επιλογή αντοχής και διάρκειας αυτού του νόμου. Θέλουμε να αφήσουμε τα πολιτικά μας ίχνη και να ωφελήσουμε αυτά τα παιδιά. Αν κάναμε ιδεολογικό αγώνα, θα κάναμε άλλες επιλογές", συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου έδωσε, εξάλλου, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας διαχειριστικής αρχής για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για μετανάστες και πρόσφυγες, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας ότι "από τα μνημόνια δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις και αντίθετα μάθαμε ότι στη διαπραγμάτευση ζητάνε και απολύσεις. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να προσλάβουμε αστυνομικούς, λιμενικούς και διοικητικό προσωπικό για την Υπηρεσία Ασύλου και τις Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, καταλαβαίνουμε ότι χωρίς καμία βοήθεια από την Ευρώπη θα φτάσουμε στις 30 Ιουνίου να μην έχουμε τη δυνατότητα να υποδεχθούμε και να σιτίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα".

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που παρέθεσε η κ. Χριστοδουλοπούλου, μετά την ψήφιση του νόμου 3838 του 2010 για την ιθαγένεια, κατατέθηκαν 23.000 αιτήσεις για απόκτηση ιθαγένειας, έγιναν 9.545 κτήσεις ιθαγένειας, ενώ 13.450 αιτήσεις παρέμειναν εκκρεμείς. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι αιτήσεις που έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία και σε κάποιες περιοχές της Αττικής, οπότε τελικά υπολογίζεται ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 14.991. Από αυτές, οι 6.478 αφορούν σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και οι 8.513 που μεγάλωσαν και φοίτησαν στη χώρα. Η ίδια έκανε την εκτίμηση ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο όσων μπορούσαν να κάνουν αίτηση, προχώρησαν τελικά στην κατάθεσή της και απέδωσε τις αιτίες στις μεγάλες ουρές, στην αίσθηση ότι ο νόμος θα κρατήσει για χρόνια ή στην έλλειψη πληροφόρησης.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα