«Το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους»

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του NATO συμφωνούν να «διατηρηθεί μια συνεχής παρουσία στο ανατολικό» τμήμα της συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία αυτή θα είναι κυλιόμενη αλλά μόνιμη. Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP) της συμμαχίας στέλνει το σαφές μήνυμα πως «το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Ράσμουσεν.

Ο ΓΓ
του NATO πρόσθεσε ότι το μήνυμα σε οποιονδήποτε δυνητικό επιτιθέμενο είναι: «εάν σκεφτείς καν να επιτεθείς σε έναν σύμμαχο, θα αντιμετωπίσεις όλη τη συμμαχία».

Η Σύνοδος Κορυφής παράλληλα ενέκρινε ακόμη το σχέδιο για τη δημιουργία μιας δύναμης εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης. Θα πρόκειται «για μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και να «αντιδρά σε κρίσεις», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν να στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία, οι ενέργειες της οποίας στην Ουκρανία απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου στο Νιούπορτ της Ουαλίας χθες και σήμερα.

Επίσης ένα μήνυμα στη Μόσχα στέλνει η απόφαση η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του NATO το 2016 να διεξαχθεί στην Πολωνία, όπως επίσης ανακοίνωσε ο Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστή» την απόφαση να φιλοξενήσει η Βαρσοβία τη Σύνοδο καθώς θα επιδείξει τη δέσμευση της Συμμαχίας έναντι της Πολωνίας αλλά και την «πιο ορατή παρουσία του NATO στα ανατολικά».

Επιπλέον ο Ράσμουσεν διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η προσπάθεια ένταξης της Γεωργίας στο NATO, ενώ επέμεινε στο ότι καμιά «τρίτη χώρα» δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην εισδοχή οποιουδήποτε κράτους στο Σύμφωνο.

«Καμιά τρίτη χώρα δεν διαθέτει (δικαίωμα) βέτο στη διεύρυνση» του NATO, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του NATO ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι εάν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στις ψηφιακές υποδομές ενός κράτους-μέλους της συμμαχίας, αυτό θα θεωρηθεί επίσης μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας και πιθανόν θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια επέκταση της εντολής της συμμαχίας για την αντιμετώπιση νέων απειλών που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υποδομές -χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.ο.κ.- χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.

«Σήμερα δηλώνουμε ότι η άμυνα των ψηφιακών υποδομών αποτελεί μέρος της κεντρικής αποστολής του NATO να παρέχει συλλογική άμυνα», ανέφερε ο Ράσμουσεν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι είπε σήμερα πως η χώρα του καλωσορίζει και εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση της συμμαχίας να δημιουργηθεί μια δύναμη ιδιαίτερα ταχείας αντίδρασης αλλά και να ενισχυθεί η παρουσία του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

«Αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη αξία στο γεγονός ότι σημειώνεται πρόοδος στην αύξηση του επιπέδου της ετοιμότητας του NATO» και στο ότι θα δημιουργηθεί μια δύναμη-αιχμή του δόρατος που θα περιλαμβάνει «περίπου 5.000 στρατιώτες για να υπάρχει μια απολύτως άμεση αντίδραση», είπε ο Κομορόφσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νιούπορτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα