Το έλλειμμα «θηλιά» για τη Γκίλαρντ

Οι ελπίδες που έτρεφε η κυβέρνηση Γκίλαρντ ότι η χρηματοδότηση με περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αλλαγές στο σύστημα Παιδείας που πρότεινε η έκθεση Gonski την περασμένη βδομάδα, θα ανάτρεπαν το εις βάρος της κλίμα δεν επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας σφυγμομέτρησης που διεξήγε ο οργανισμός Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian», οι ψηφοφόροι έμειναν αμετακίνητοι στις απόψεις και προτιμήσεις τους, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε και πάλι, όπως και πριν ένα δεκαπενθήμερο, το 32% των προτιμήσεων,

ενώ ο Συνασπισμός των συντηρητικών κομμάτων συνεχίζει να προηγείται σταθερά, αν και η εκλογική του δύναμη υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η δύναμη του Συνασπισμού υποχώρησε από το 48%, που είχε λάβει, στο 46% σε σταυρούς πρώτης προτίμησης, ενώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώθηκε και η δύναμη του κόμματος των Πρασίνων που έλαβαν το 10% των προτιμήσεων.

Μετά την καταμέτρηση των σταυρών δεύτερης προτίμησης, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 45% των ψήφων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το 55%, το οποίο σημαίνει ότι αν είχαν γίνει οι ομοσπονδιακές εκλογές το περασμένο Σάββατο το Εργατικό Κόμμα θα είχε υποστεί συντριβή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του αυστραλιανού Τύπου, «ο προϋπολογισμός της αυστραλιανής οικονομίας αποκαλύπτει έλλειμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρόκειται να καλυφθεί με δραστικές περικοπές στους τομείς της υγείας και της παιδείας μέχρι το 2020, προκειμένου να αποφύγει η χώρα μία παρόμοια οικονομική κρίση με της Ευρώπης».

Επισημαίνεται ότι «το έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στα επικίνδυνα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ έως το 2023, εξαιτίας των αυξανόμενων δημόσιων δαπανών, όπως για επιδόματα για τα άτομα με αναπηρία, για επιχορηγήσεις για την παιδεία και για χορήγηση γονεϊκών αδειών μετ' αποδοχών, και όχι εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, όπως εθεωρείτο μέχρι τώρα». Τονίζεται, δε, ότι «μόνο η πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας δεν παρουσιάζει έλλειμμα».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα