Το ΙΚ πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του HDP

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων που είχαν ως στόχο το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών στην Τουρκία (HDP) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή έχουν σχέση με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λίγα λεπτά πριν ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς απευθύνει την ομιλία

του στην πολιτική συγκέντρωση.

Ο αρχικός απολογισμός των νεκρών των βομβιστικών επιθέσεων αυξήθηκε από δύο σε τρεις χθες, όταν ένα 17χρονο αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα νοσοκομειακές αρχές. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Το HDP έγινε την Κυριακή το πρώτο στα χρονικά πολιτικό κόμμα κουρδικών καταβολών που εισέρχεται στο τουρκικό κοινοβούλιο καθώς ξεπέρασε άνετα το ποσοστό 10%, το όριο που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα καταλαμβάνει 80 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που στερεί από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την πλειοψηφία για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η επίθεση, όπως και δύο ακόμη βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του HDP τον Μάιο, στις οποίες δεν υπήρχαν νεκροί, είχαν σχέση με την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση ΙΚ. Οι τζιχαντιστές αυτοί υιοθετούν μια σκληροπυρηνική εκδοχή του Ισλάμ και ελέγχουν μεγάλες περιοχές στις σπαρασσόμενες από τον πόλεμο χώρες της Συρίας και του Ιράκ, οι οποίες έχουν κοινά σύνορα με την Τουρκία.

"Στις επιθέσεις στα Άδανα και τη Μερσίνα --το πρόσωπο που τοποθέτησε τις βόμβες είχε μεταβεί κατά τα φαινόμενα στη Συρία πρόσφατα και πέρασε χρόνο με το ΙΚ. Επίσης το άλλο πρόσωπο που είχε εμπλακεί στην τρίτη βομβιστική επίθεση είχε κατά τα φαινόμενα διασυνδέσεις με το ΙΚ", δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Τα σχόλια του μεταδόθηκαν μεταφρασμένα στ' αγγλικά.

Ο Ντεμιρτάς δεν διευκρίνισε πώς απέσπασε τις πληροφορίες αυτές ή ποιες ήταν οι αποδείξεις που στοιχειοθετούσαν τη σχέση του ΙΚ με τις βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο κατηγόρησε την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας στην Τουρκία γιατί απέτυχε να αποτρέψει τις επιθέσεις. "Πιστεύουμε ότι γι αυτούς ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις αυτές, είτε γιατί η δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ελλιπής είτε γιατί (οι δράστες) είχαν το θάρρος να το κάνουν. Στο τέλος, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποτρέπει τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας πολεμούν το ΙΚ από πέρυσι. Τον Ιανουάριο, οι Κούρδοι εκκαθάρισαν το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του ΙΚ οι οποίοι πολιορκούσαν την κουρδική πόλη επί τέσσερις μήνες.

Ο Ντεμιρτάς έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση, σφοδρό επικριτή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, για την υποστήριξή της προς το ΙΚ στο Κομπάνι και δήλωσε στο CNN ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναπροσδιορίσει την πολιτική της Άγκυρας για τη Συρία. Η Τουρκία αρνείται ότι έχει διασυνδέσεις με το ΙΚ. "Κυβερνήσεις συνασπισμού δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν οργανώσεις όπως το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία", τόνισε ο Ντεμιρτάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα