Το... κακό παράδειγμα της "καλής" Proton

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ως “παράδειγμα” προς αποφυγή αντιμετωπίζεται η υπόθεση της Proton Bank από την αγορά, καθώς η “ταλαιπωρημένη” από τα σκάνδαλα τράπεζα συνεχίζει να... ζητάει, παρά την κάλυψη των αναγκών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποδεικνύοντας ότι το εγχείρημα της διάσπασης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η Proton Bank θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη ελληνική τράπεζα που διασπάστηκε σε “καλή” και

“κακή”, μία λύση που επιλέχθηκε και στη συνέχεια για δύο από τα πιο ιστορικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, την Αγροτική Τράπεζα και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κάθε περίπτωση από αυτές είναι ξεχωριστή και έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το υγιές τμήμα της Αγροτικής απορροφήθηκε από την Τρ. Πειραιώς... σχεδόν ταυτόχρονα με τη διάσπασή της, ενώ το ίδιο επιχειρήθηκε και με το Ταμιευτήριο, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα. Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του, το ΤΤ έλαβε άδεια “μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος” και αναμένεται να απορροφηθεί από μία εκ των συστημικών τραπεζών μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Proton από την πλευρά της παραμένει “εν ζωή” όντας και αυτή “μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα” και λειτουργώντας από τις 9 Οκτωβρίου του 2011, μέχρι σήμερα, υπό τη σκέπη του ΤΧΣ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ανακεφαλαιοποίησή της ή την πώλησή της μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με τις πρώτες διερευνητικές επαφές να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Και αν η “παλιά” Proton πλήρωσε... τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης των ιδιοκτητών της, η “νέα Proton” θα περίμενε κανείς, απαλλαγμένη από τις “αμαρτίες” του παρελθόντος, να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι να πωληθεί. Κι όμως, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προέκυψε από τη διάσπαση, με τη μεταφορά των επισφαλών στοιχείων του ενεργητικού στην “κακή” τράπεζα, οι τρέχουσες κεφαλαιακές ανάγκες της Proton Bank ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Κινδυνεύει, μάλιστα, να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, στην περίπτωση που δεν βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

Πως κατέληξε σε αυτό το σημείο μία τράπεζα που “διασώθηκε”; Η παλιά Proton έπεσε θύμα της ίδιας της ύπαρξής της, ήτοι των “γκρίζων” πρακτικών που ακολουθήθηκαν, ενώ η “νέα Proton ”πληρώνει, όπως όλες οι εγχώριες τράπεζες, τον ομφάλιο λώρο με το ελληνικό δημόσιο και τη συμμετοχή στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Έτσι, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, με την Proton να συνεχίζει να παρουσιάζει ζημιές και τον Έλληνα φορολογούμενο να είναι ο μεγάλος χαμένος.

H “νέα Proton” κατέγραψε ζημίες της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στο PSI, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει για μία ακόμη φορά αρνητική καθαρή θέση. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν με έγγραφό της προς τις ελληνικές Αρχές, εξέφρασε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της τράπεζας παρά τα αναθεωρημένα business plan που είχαν κατατεθεί.

Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό της Proton, ύψους 1,122 δισ. ευρώ καλύφθηκε σε δύο δόσεις: 862 εκατ. ευρώ είχε καταβάλει το ΤΕΚΕ και τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν από το ΤΧΣ, το οποίο ανέλαβε τις υποχρεώσεις του ΤΕΚΕ, διαμορφώνοντας τον τελικό “λογαριασμό” για τους φορολογούμενους κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα