Το ΚΚΕ ριζικά αντίθετο στη μείωση μισθών

«Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με την λογική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που λέει ότι "περικόπτω τις κρατικές επιχορηγήσεις, μειώνω τους μισθούς κατά πολύ των καθηγητών όλων των βαθμίδων και των ερευνητών, συγχωνεύω τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με στόχο την λιτότητα και όχι με κάποια αντικειμενικά κριτήρια", άλλωστε οι ίδιοι τα πολλαπλασίασαν -κάθε πόλη και ένα ΤΕΙ ή πανεπιστήμιο».

Αυτό

δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντησή της με πανεπιστημιακούς.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η λογική αυτή υποστηρίζει τη μείωση των δημοσίων παροχών για την Παιδεία, όχι μόνο στην περίοδο της κρίσης, αλλά και μετά, στην περίοδο της ανάκαμψης.

Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στη μείωση του μέσου μισθού για «λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης», καθώς ο στόχος είναι όλοι οι μισθοί να πλησιάσουν τον κατώτατο μισθό πείνας και τη σύνταξη πείνας, είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι, αν ο λαός δεν παλέψει για μια φιλολαϊκή διέξοδο που δεν χωράει στην σημερινή πολιτική και στις επιλογές της ΕΕ, «τότε και η κρίση θα παραταθεί, αλλά και όταν η Ελλάδα βγει από την κρίση, τα λαϊκά δικαιώματα θα είναι στον πάτο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκος Σταυρακάκης, είπε ότι αποτελεί καίριο θέμα η τεράστια μείωση μισθών στην οποία ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση και τόνισε ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, λόγω της απουσίας επιστημονικού δυναμικού «το οποίο αυτή την στιγμή φυλλορροεί στο εξωτερικό με ταχείς ρυθμούς».

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι «σεβόμαστε τους φοιτητές μας και δεν θα τους έχουμε ομήρους στις δικές μας δραστηριότητες», ενώ αναφέρθηκε στην περικύκλωση σήμερα των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και στη συναυλία στα Προπύλαια στις 20.00.

Ο κ. Γιάννης Τσάκνης, πρόεδρος του ΣΕΠ-ΤΕΙ, ανέφερε ότι οι μειώσεις των μισθών στα ΤΕΙ ήδη είναι σε ποσοστό 25%-30%, προσθέτοντας ότι «αν μεσοσταθμικά μειωθούν κατά 20%, αυτό θα έχει σαν συνέπεια όλοι οι συνάδελφοι να κοιτάξουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό».

«Πώς θα υπάρχει ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτομία που περνά μέσα από την εκπαίδευση;» διερωτήθηκε ο κ. Τσάκνης, λέγοντας πως υπάρχει αντίφαση μεταξύ αναφερόμενων στόχων και πράξεων της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Στουμπούδη, ανέφερε ότι τα ερευνητικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί των κέντρων, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις χωρίς κανένα σχέδιο.

Η κ. Στουμπούδη ζήτησε συμπαράσταση για τη συνέχιση της λειτουργίας των δημόσιων ερευνητικών κέντρων, «καθώς υπάρχει η τάση να μετατραπούν σε ιδιωτικά».

«Με αυτές τις συνθήκες και με τη μείωση των μισθών μας που έχει ως κατάληξη ένας ερευνητής γ' βαθμίδας, αντίστοιχος του επίκουρου καθηγητή, να παίρνει 1.000 ευρώ και λιγότερα σε μερικές περιπτώσεις, έχουμε μια φοβερή αι

Keywords
Τυχαία Θέματα