Το μυστήριο της Σελήνης (βίντεο)

Έλυσαν το μυστήριο της βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης οι επιστήμονες.

Μελέτησαν τα δεδομένα που συνέλεξαν τα δίδυμα διαστημόπλοια-ανιχνευτές GRAIL (Gravity Recovery And Interιor Laboratory), που εκτοξεύτηκαν σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο μας τον Σεπτέμβριο του 2011.

Οι ανιχνευτές, που έφεραν τα ονόματα Πλημμυρίδα και Άμπωτη, που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, κατάφεραν να συλλέξουν στοιχεία για τις συγκεντρώσεις μάζας που παρατηρούνται κάτω από τη σεληνιακή

επιφάνεια, τα λεγόμενα mascons, οι οποίες εξαιτίας της πυκνότητάς τους μεταβάλλουν το πεδίο βαρύτητας του φεγγαριού.

Η χαρτογράφηση, που έκαναν οι ανιχνευτές GRAIL αποκάλυψε την εσωτερική δομή του φεγγαριού, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν δύο κοιλότητες, μια στην επιφάνεια και μια στο βαθύτερο γεωλογικό στρώμα, στον μανδύα της Σελήνης, που βρίσκεται μεταξύ φλοιού και πυρήνα.

Τα δεδομένα των δίδυμων διαστημοπλοίων δείχνουν ότι οι μετεωρίτες και οι αστεροειδείς που προκάλεσαν κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, θρυμμάτισαν τον φλοιό και ίσως οι επιπτώσεις τους να φτάνουν μέχρι και τον μανδύα της.

«Τα ευρήματα στις κοιλότητες δείχνουν ότι υπήρξε ροή πυκνής λάβας, από την οποία δημιουργήθηκαν στερεοποιημένα μάγματα, που αιτιολογούν τις ανωμαλίες βαρύτητας», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της μελέτης ο Τζεφ Άντριους Χάνα, επίκουρος καθηγητής Γεωφυσικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Τώρα που γνωρίζουμε κάτι για το εσωτερικό του φεγγαριού, μπορούμε να μελετήσουμε τις θερμικές συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες, αλλά και για το πώς ήταν η Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε.

Είναι γνωστό πως ανάλογα μάγματα υπάρχουν στον Άρη και στον Ερμή, αλλά όχι στη Γη. Παρόλα αυτά, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκαν δίνει στους επιστήμονες μια πιο σταθερή εικόνα της διαμόρφωσης της γεωλογίας στους πλανήτες και τους δορυφόρους τους.

«Γνωρίζουμε τώρα πως το αρχαίο φεγγάρι πρέπει να ήταν πολύ θερμότερο από ό, τι είναι τώρα και ο μανδύας του πολύ λεπτότερος απ' ό,τι νομίζαμε. Για πρώτη φορά μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος των αστεροειδών που χτύπησαν το φεγγάρι και διαθέτουμε εκείνα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να το κάνουμε», δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του West Lafayette Τζέι Μέλος.

Keywords
Αναζητήσεις
ο μανδυας της σεληνης
Τυχαία Θέματα