Το Πάσχα των Ελλήνων
Άλλοι έχουν την ευκαιρία και τη χαρά να τις ζήσουν από κοντά και άλλοι θα μαγευτούν βλέποντας εικόνες και διαβάζοντας για μοναδικά έθιμα σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα τιμά με λαμπρότητα τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας που μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας, με δεκάδες ήθη και έθιμα από όλη τη χώρα να συνθέτουν ένα πανέμορφο «μωσαϊκό» το οποίο φανερώνει με τον πιο έκδηλο τρόπο τη μοναδικότητα του ελληνικού Πάσχα.
Στην
Στη Ζάκυνθο, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές του Μ. Σαββάτου (σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο) ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία.
Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα τις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν πριν την Ανάσταση ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λεει το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν για τρία μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει για το καλό.
Στη Χίο, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες, τα τελευταία χρόνια, φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργείται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.
Στην Καλαμάτα, αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Στη Ρόδο, το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον «Λάζαρο», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Παλαιότερα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών. Του Λαζάρου, επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, το Μ. Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
Στο Λεωνίδιο, το πιο εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι, όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα», τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.
Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας.
Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ αλώνι», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά.
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, εκεί όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.
Στην Ήπειρο την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης αναβιώνει το έθιμο του Ζαφείρη. Το όνομα ποικίλει από τόπο σε τόπο, αλλού το λένε Μαγιόπουλο, αλλού Φουσκοδέντρι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιδικό παιχνίδι στο οποίο ένα παιδί υποδύεται τον Ζαφείρη και παριστάνει το νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα μαζεύουν λουλούδια, χλόη και φύλλα και τον στολίζουν, ενώ παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες. Αφού τελειώσει το μοιρολόι, όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «νεκρός» ανασταίνεται από το στολισμένο με λουλούδια κρεβάτι του και κυνηγά φωνάζοντας και γελώντας τα υπόλοιπα πιτσιρίκια. Αυτός τον οποίο θα πιάσει ο Ζαφείρης, γίνεται την επόμενη χρονιά «νεκρός».
Πού θα γιορτάσουν το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί
Στη γενέτειρά του, στα Ιωάννινα, θα γιορτάσει το Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ιδιωτικά, χωρίς να ακολουθήσει επίσημο πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα περάσει το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Πύλο, ενώ σήμερα βρίσκεται στο Ναύπλιο.
Στη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη, θα περάσει τις εορτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται οικογενειακά τη νότια Κρήτη με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Την Τρίτη του Πάσχα αναμένεται να περιοδεύσει στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε κεντρική συγκέντρωση.
Στην Ικαρία θα γιορτάσει το Πάσχα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα περάσει τις εορταστικές ημέρες στη Λειβαδιά, ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στη γενέτειρά του, Λαμία.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παρέμεινε και φέτος στην Αθήνα.
Πηγή: star.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος στο MEGA από την τραγωδία της οικογένειας της Νατάσας Μιχαηλίδου
- ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 - Μάθε που ψηφίζεις
- Συναγερμός για τον ταξιτζή που μετέφερε επιβάτη με κορονοϊό
- Σαράντος Ευσταθόπουλος ο τελευταίος "γλύφτης" του Μιχαλολιάκου
- Χώρισαν έπειτα από επτά χρόνια σχέση!
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Πανάκριβα ι.χ. θα κληρώνει το κράτος σε όσους μαζεύουν αποδείξεις
- Απέφυγε τα διόδια και… τράκαρε!
- Μυστήριο με το κρατικό αεροσκάφος των ΗΠΑ στην Τεχεράνη
- Τι λένε οι γυναίκες που προτιμούν τους... κοντούς
- Εύρημα σοκ στις μυστικές δημοσκοπήσεις για τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, κρίνει τη μάχη των ευρωεκλογών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Το Πάσχα των Ελλήνων
- Πασχαλινά γεύματα αγάπης
- Ουκρανία: Ανακωχή λόγω Πάσχα
- Βενιζέλος: Αρχίσαμε να γυρίζουμε σελίδα
- Αναζητείται οδηγός ταξί
- Στην Αθήνα το Άγιο Φως
- Νιγηρία: Ανάληψη ευθύνης από τη Μπ. Χαράμ
- Πού θα γιορτάσουν το Πάσχα οι αρχηγοί
- «Η λιτότητα προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση»
- «Γεύματα αγάπης» για απόρους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Κιέβο Βερόνα "βλέπει" Πετρόπουλο
- ΚΕΛΠΝΟ: Έκκληση στον οδηγό ταξί που μετέφερε ασθενή με τον ιό MERS
- Η Ναταλία Γερμανού απαντά ευθέως στο ερώτημα εάν θα περάσει κουλούρα στον πιτσιρικά Μάνο Ιωάννου
- Βενιζέλος: Ύψιστη η αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
- Καταργείται ο πίνακας «Α» στις προσλήψεις αναπληρωτών;
- Ολυμπιακός: Μετέωροι και... φευγάτοι!
- Μαμούθ και ελέφαντες από τα χέρια παιδιών δημοτικού
- Τι κάνουμε όταν ένα μαγαζί αναψυχής δεν έχει τιμοκατάλογο;
- Οι λιγότερο γνωστές φωτογραφίες των σταρ από το twitter τους