Το τρέξιμο χαρίζει χρόνια ζωής

Ακόμη και πέντε μόνο λεπτά τρέξιμο καθημερινά είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ή άλλη αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι το τρέξιμο βοηθάει στην μακροζωία, χαρίζοντας πρόσθετα χρόνια ζωής.

Άσχετα τελικά με το πόσο γρήγορα τρέχει κανείς ή για πόση ώρα, οι άνθρωποι που τρέχουν κάθε μέρα έστω και λίγο ή με αργό ρυθμό, κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο
καθηγητή Ντακ-τσουλ Λι του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν πάνω από 55.000 άτομα ηλικίας 18 έως 100 ετών για μια περίοδο 15 ετών, για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και στην μακροζωία.

Από τα άτομα αυτά, τα 3.413 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης και, από αυτούς τους θανάτους, οι 1.217 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Από το σύνολο του δείγματος, ένας στους τέσσερις ανθρώπους (ποσοστό 24%) είχε τη συνήθεια να τρέχει στον ελεύθερο χρόνο του.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρεχαν, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακή αιτία (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), σε σχέση με όσους δεν είχαν αναπτύξει τη συνήθεια να τρέχουν. Όσοι έτρεχαν, ζούσαν κατά μέσο όρο τρία χρόνια παραπάνω, σε σχέση με όσους δεν έτρεχαν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, το τρέξιμο είναι εξίσου σημαντικό με την μείωση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της υπέρτασης κ.α. Τόνισαν ακόμη ότι, όπως φαίνεται από τα νέα ευρήματα, το τρέξιμο ωφελεί εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και συνήθειες (αλκοόλ, τσιγάρο κλπ).

Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και όσοι τρέχουν μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λιγότερα από δέκα χιλιόμετρα την ώρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Επίσης, όσοι τρέχουν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα, έχουν σχεδόν ίδιο όφελος από άποψη μειωμένης θνησιμότητας με κάποιον που τρέχει πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα. Πράγμα που, κατά τους ερευνητές, πιθανώς σημαίνει ότι, στην περίπτωση του τρεξίματος, το περισσότερο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και καλύτερο (άλλωστε, κατά τους αρχαίους προγόνους μας, «ουκ εν τω πολλώ το ευ»).

Τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκαν να έχουν, όσοι έτρεχαν συστηματικά για πάνω από έξι χρόνια, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο μείωση 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και μείωση 29% από άλλη αιτία.

Σύμφωνα με τον Λι, «το τρέξιμο μπορεί να αποτελεί καλύτερη επιλογή άσκησης σε σχέση με τις πιο καθιστικές έντονες σωματικές ασκήσεις, ιδίως για τους υγιείς ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή. Φέρνει παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερα, οφέλη από άποψη θνησιμότητας μέσα σε μόνο πέντε έως δέκα λεπτά (τρεξίματος), σε σύγκριση με 15 έως 20 λεπτά κάποιας άλλης καθημερινής, μέτριας έντασης, σωματικής άσκησης, την οποία μάλιστα πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τους τρώει πολύ χρόνο».

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=1891600

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα